Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Moody's: «Υπό παρακολούθηση» επιχειρήσεις και αυτοδιοίκηση στην Ιταλία


Από την Καθημερινή

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's έκανε γνωστό ότι, μετά το ιταλικό δημόσιο, θέτει τώρα υπό παρακολούθηση 23 μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις με μετοχές του δημοσίου και σειρά τοπικών αυτοδιοικήσεων της χώρας. Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να διαπιστωθεί αν μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να υποβαθμιστεί η αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.


Οι επιχειρήσεις είναι η Εnel (ηλεκτρική ενέργεια), Poste Italiane (Ιταλικά Ταχυδρομεία), Eni (Iταλική Επιχείρηση Υδρογονανθράκων), Terna (διανομή ηλεκτρικής ενέργειας) και Finmeccanica (αμυντική βιομηχανία).


Σε ό,τι αφορά δε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η Σικελία και οι πόλεις του Μιλάνου, της Φλωρεντίας, του Τορίνο και της Βενετίας.

«Η απόφαση αυτή» – αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης – «αποτελεί άμεση συνέπεια της πρωτοβουλίας που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή». Να ξεκινήσει, δηλαδή, λεπτομερής αξιολόγηση της ιταλικής δημόσιας οικονομίας, ενόψει πιθανής υποβάθμισης.

Ο οίκος Μοοdy's προσθέτει δε ότι «θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική ευρωστία της κάθε επιχείρησης και στη σχέση της, μακροπρόθεσμα, με την ευρύτερη ιταλική οικονομική πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά, επίσης, την ιταλική δημόσια οικονομία ο αμερικανικός οίκος έχει κάνει γνωστό ότι «προς το παρόν επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Αa2, αλλά θα πρέπει να εκτιμηθούν με μεγάλη προσοχή παράμετροι όπως η ανάπτυξη – και η σχέση της με δομικές ελλείψεις και μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων –, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα σχέδια εξυγίανσης και εκείνοι που αφορούν την αλλαγή των συνθηκών χρηματοδότησης των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου