Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΕΚΤ: «Το ευρώ δεν εξαρτάται από την Ελλάδα»


Η τύχη του ευρώ δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ

Από Τα Νέα

Η τύχη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ.

«Η Ελλάδα συνεισφέρει κατά 2,5% στο κοινό νόμισμα... Εάν προστεθούν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, φθάνουμε στο 6%» εξήγησε ο Γιούrγκεν Σταρκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk. «Δεν υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί το ευρώ, η τύχη του κοινού νομίσματος δεν εξαρτάται από τις χώρες αυτές».
Σχετικά με το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ο Γιούργκεν Σταρκ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει οποιαδήποτε λύση που θα έχει αναγκαστικό χαρακτήρα για τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας.

«Δεν είμαστε αντίθετοι με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή πρέπει να τεθεί ολοκληρωτικά σε εθελοντική βάση» είπε προσθέτοντας ότι «κατανοεί πολύ καλά το επιχείρημα» το οποίο έχει προβάλει η Γερμανία για την ανάγκη κατανομής του βάρους ανάμεσα στο ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Η αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προέρχεται από τις δικές της δεσμεύσεις σε ελληνικούς τίτλους, είπε. «Οι τίτλοι που έχουν αγοραστεί από εμάς είναι περιορισμένοι, οι κίνδυνοι είναι απολύτως διαχειρίσιμοι. Εστιάζουμε πάντα μόνο επί της ΕΚΤ, αλλά οι κίνδυνοι είναι επιμερισμένοι σε ολόκληρο το ευρωσύστημα» εξήγησε ο Γιούργκεν Σταρκ.


1 σχόλιο:

  1. Τωρα.. γιατί δεν τον πιστεύω; Αν ειναι πράγματι ετσι, γιατί μας βασανιζουν λοιπον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή