Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τα δύο σενάρια της γαλλικής πρότασης για την Ελλάδα


Προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση ότι δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας

Από Το Βήμα

Του Τάσου Μαντικίδη

Η γαλλική πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει δύο επιλογές για τους ομολογιούχους, τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν το διάστημα 2011-2014, σύμφωνα με προσχέδιο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters την Τρίτη.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση "AAA"».


Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν σε νέα ελληνικά ομόλογα πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.


Οι γερμανικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει κατ' αρχήν να ακολουθήσουν το μοντέλο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που έχουν επεξεργαστεί οι γαλλικές αρχές, ανέφεραν τραπεζίτες, ενώ άλλοι υπογράμμισαν πως υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις στο τραπέζι.

Το σχέδιο προβλέπει πάντως ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι, στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις, δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.

Είναι πολύ νωρίς για να κρίνει τις επιπτώσεις του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές, δηλώνει η Standard & Poor's. «Μπορώ να σας πω μόνο ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε δει» δήλωσε ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής ευρωπαϊκών κρατικών αξιολογήσεων της S&P, μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση.

Όταν ερωτήθηκε για το εάν μπορεί να φανταστεί μία λύση στην οποία οι ιδιώτες επενδυτές θα συνεισφέρουν εθελοντικά στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και η S&P δεν θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα, είπε: «Είναι δυνατόν, ανάλογα με την κατάσταση. Γι' αυτό λέω ότι δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε ένα τελικό συμπέρασμα στη σημερινή κατάσταση». Όπως είπε, η S&P δεν έχει σχολιάσει ακόμα το εάν η μετακύλιση των ομολόγων θα πυροδοτήσει στάση πληρωμών (default), γιατί δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) δήλωσε από την άλλη πλευρά ότι η κρίση του ελληνικού χρέους είναι πολύ πολύπλοκη και ότι θα πρέπει να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυσή της. «Είναι η πιο πολύπλοκή κρίση χρέους κράτους με την οποία έχω ποτέ ασχοληθεί, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί παίκτες, δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά σοβαρές» ανέφερε σχετικά.

Η Κομισιόν ανέφερε πάλι πως αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται επίσημες διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη διαπραγματεύσεις. Έχουμε σε εξέλιξη ανεπίσημες, ξεχωριστές επαφές, ως απάντηση στην επιθυμία που εξέφρασε ο ιδιωτικός κλάδος να συζητήσει με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου.

«Δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Υπήρξαν συναντήσεις, ξεχωριστές συναντήσεις, συναντήσεις με πολλούς εμπλεκόμενους χθες στη Ρώμη, ώστε να υπάρχει ένας ανοικτός διάλογος, χωρίς κάποια δέσμευση από την πλευρά μας».

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να συζητήσουν την όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για τη γαλλική πρόταση περί μετακύλισης μέρους του χρέους του ιδιωτικού τομέα ο Τρισέ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ΕΚΤ εξετάζει το θέμα αυτό, προσθέτοντας ωστόσο: «Είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων... Εξετάζεται, υπάρχουν πολλές προτάσεις που εξετάζονται. Θα δούμε όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, αλλά και πάλι παρακολουθούμε τι συμβαίνει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου