Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τους τρελάναμε


Από το πολιτικο-σατιρικό Διαδίχτυ (απ' όπου και το σκίτσο του Τολιάδη)

«Έλεος, μην κάνετε τίποτα θα σας δώσουμε τα λεφτά» φωνάζουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ. Οι άνθρωποι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά βλέποντας ότι στη χώρα που λέγεται Ελλάδα και με την οποία έμπλεξαν δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης. Για να μην διαλυθεί λοιπόν το σύστημα του ευρώ, αποφάσισαν μόνοι τους να μας δώσουν την 5η δόση (12 δισ. ευρώ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Η έκκληση Σαρκοζί προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν το αναγκαίο αίσθημα ευθύνης και συμβιβαστικότητας προκειμένου να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα δείχνει το μέγεθος της απελπισίας των Ευρωπαίων.

Ο Γερμανός Οικονομικών Σόιμπλε το είπε λίγα 24ωρα νωρίτερα ενώ και ο επίτροπος Όλι Ρεν έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα δοθεί η 5η δόση.

Το ΔΝΤ ξέχασε το... καταστατικό του λέγοντας τώρα ότι μπορεί να συνεχιστεί η δανειοδότηση. Το θέμα είναι ότι τη λυπητερή θα την πληρώσουμε όλοι μας, κυρίως οι εργαζόμενοι των 600 ευρώ.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους να επιδείξουν το πνεύμα ευθύνης και συμβιβαστικότητας επί του οποίου οικοδομήθηκε η Ευρώπη. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα και να υπερασπιστούμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Αγροτικού Φόρουμ στο Παρίσι.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αναπτύχθηκε ένας δημόσιος διάλογος επί των τρόπων, αλλά όχι επί της αρχής, υποστήριξης της Ελλάδας. Ο διάλογος αυτός δεν είναι αθέμιτος και κατανοώ ότι κάθε ένα από τα κράτη μας, κάθε ένας από τους θεσμούς μας θέλει να προβάλει την άποψή του».

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι ενότητα. Έχουμε ανάγκη να απομακρυνθούμε από αυτές τις εθνικές φιλονικίες και να ανακτήσουμε το αίσθημα του κοινού μας πεπρωμένου... Είναι χρέος μας προς όλους να πράξουμε τα πάντα για να υπερασπισθούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, διότι, χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει εφικτή ανάπτυξη για τον κάθε έναν από εμάς» επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέτυχαν να συμφωνήσουν το βράδυ της Τρίτης επί ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εξαιτίας της διάστασης απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί (Παρασκευή), με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σε μία προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων των δύο χωρών ως προς το θέμα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της επομένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση στοχεύει στην εξεύρεση εδάφους για ευρωπαϊκή συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις στο «ελληνικό μέτωπο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου