Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι παπαριές του Παπακωνσταντίνου για τη χρονική εξέλιξη του χρέους


Από την Κυνική

Αν φτάσει κάποιος στη σελίδα 76 του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα αντικρίσει υπό μορφή διαγράμματος τον ρυθμό μείωσης του δημοσίου χρέους από σήμερα μέχρι το 2025, στη βάση τεσσάρων σεναρίων. Τα δύο πρώτα, που αντιστοιχούν στις πάνω - πάνω μωβ και πράσινες solid καμπύλες είναι χωρίς αποκρατικοποιήσεις. Ενώ τα σενάρια, που αναπαρίστανται από τις διακεκομμένες μωβ και πράσινες καμπύλες, περιλαμβάνουν τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες γίνεται και ο μεγάλος καβγάς.


Ο αριστερός άξονας είναι το χρέος ως προς το ΑΕΠ. Ο οριζόντιος, οι χρονιές.

Πράγματι, πέρα από αυτό που βλέπει ο κοινός νους, ότι όσα και να πουλήσουμε δεν θα κάνουμε στο τέλος παρά μια τρύπα στο νερό, το μοντέλο δείχνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις παίζουν όντως ένα σημαντικό ρόλο στη μείωση του χρέους. Για παράδειγμα, είτε με το μωβ είτε με το πράσινο σενάριο, αν εξασφαλίσουμε τα 50 δισ., το 2024 η διαφορά στο χρέος θα είναι γύρω στο 25% με 30%.

Καλό; Όχι!

Και τούτο διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με εκτιμήσεις, δηλαδή με σενάρια, δηλαδή με μοντέλα, τα οποία έχουν κάποιες παραμέτρους, τις οποίες μπορούμε να καθορίζουμε κατά το δοκούν, ώστε να παίρνουμε αυτό που έχουμε εκ των προτέρων καθορίσει ότι θέλουμε να πάρουμε.

Για να μην σας ταλαιπωρώ άλλο, το μοντέλο 1 (το μωβ) προϋποθέτει: ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ ίσο με 3%, επιτόκιο ίσο με 5% και πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 6% του ΑΕΠ, τα οποία και θα παραμένουν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου από σήμερα έως το 2025.

Το μοντέλο 2 (πράσινο) προϋποθέτει το ίδιο επιτόκιο και πρωτογενές πλεόνασμα με το μοντέλο 1, με μόνη διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος λαμβάνεται μεγαλύτερος και ίσος με 5%.

Σας φαίνονται ρεαλιστικά αυτά τα νούμερα; Δηλαδή 6% πρωτογενές πλεόνασμα και 5% ρυθμός ανάπτυξης συνεχώς μέχρι το 2025;

Ε, όσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι παραδοχές, άλλο τόσο ρεαλιστικό είναι ότι και το χρέος κάποτε θα ελαττωθεί, όσες αποκρατικοποιήσεις και να κάνουμε τελικά.

Μ' αυτά και με κείνα, με παπαριές τύπου Α και με μοντελάκια τύπου Β, του κώλου δηλαδή, ελπίζουν ότι θα τη βγάλουν καθαρή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου