Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

O ESM δεν θα έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή



Από το Euro2day

Ο μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας της Ευρωζώνης (ΕSM) δεν θα έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή (preferred creditor status) σε περίπτωση που δανείσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.


Σημειώνεται ότι ο μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και θα έχει δανειστική ισχύ της τάξεως των 500 δισ. ευρώ.

Η αρχική συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη ήταν ότι ο ESM θα απολαμβάνει καθεστώς προνομιακού πιστωτή, υποδεέστερου μόνο από το ΔΝΤ. Αντίθετα τα δάνεια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) ήταν ισάξια με αυτά των ιδιωτών πιστωτών.

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, τα δάνεια του ΕSM θα έπρεπε να αποπληρωθούν πριν από αυτά των ιδιωτών πιστωτών, μια προοπτική που αποθάρρυνε τους ιδιώτες πιστωτές να αγοράσουν ομόλογα των τριών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που έχουν ήδη υπαχθεί στον EFSF.

Ωστόσο τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν τα δάνεια του ΕSM προς της τρεις χώρες, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, να μην έχουν προνομιακό καθεστώς. Παράλληλα, αποφάσισαν ότι κάθε κράτος μέλος πλην των τριών, που θα χρειασθεί βοήθεια από τον ΕSM στο μέλλον, δεν θα επωφεληθεί από αυτήν την εξαίρεση.

«Ο ΕSM δεν θα έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή μόνο για τις χώρες που βρίσκονται ήδη στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης. Θα τις διευκολύνει να επιστρέψουν στις αγορές» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου