Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Guardian: Το ΔΝΤ αναγκάζει τη Γερμανία να αλλάξει στάση


Από την Αυγή

Η Γερμανία αναγκάστηκε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο κάτω από την ισχυρή πίεση που άσκησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύστερα από την παραίτηση του επικεφαλής του, Ντομινίκ Στρος Καν, σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian.


Υπό την ηγεσία του σημερινού επικεφαλής του, του Αμερικανού Τζον Λίπσκι, το ΔΝΤ υιοθέτησε μια πιο σκληρή στάση. Το Ταμείο προειδοποίησε τους Γερμανούς τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν θα χορηγούσε κονδύλια που απαιτούνται άμεσα πυροδοτώντας έτσι μια ελληνική χρεοκοπία, εκτός αν το Βερολίνο σταματούσε τις καθυστερήσεις και δεσμευόταν να βοηθήσει την Ελλάδα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι η απειλή του ΔΝΤ να σταματήσει τη χρηματοδότηση – σε αντίθεση με την πιο υποχωρητική στάση του Στρος Καν – έχει πια εκτονωθεί ύστερα από την υποχώρηση της Γερμανίας.

Την ώρα που η πολιτική αναταραχή συνεχιζόταν στην Ελλάδα την Πέμπτη, όπου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσπαθούσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, προετοιμαζόταν η σκηνή για μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων σχετικά με τα ψιλά γράμματα του προτεινόμενου νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Βερολίνο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη Γαλλία και τους βασικούς θεσμούς της Ε.Ε. – την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προεδρία της Ε.Ε. και τον επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – σχετικά με τους όρους της συμφωνίας.

Ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη ενός νέου πακέτου βοήθειας, το Βερολίνο επιμένει ότι οι τράπεζες και οι υπόλοιποι ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους το ελληνικό χρέος θα πρέπει να δεχτούν ζημίες προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο, που αναμένεται να προσεγγίζει τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ ή τα 90 δισεκατομμύρια αν οι Γερμανοί πετύχουν να επιβάλουν ζημίες στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Παρότι οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές γνώρισαν μια σχετική ηρεμία την Πέμπτη, ο Γιούνκερ πιστεύει ότι η επιβολή ζημιών στους επενδυτές θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρωπαϊκή εκδοχή της κατάρρευσης της τράπεζας Lehman Brothers. Δήλωσε: «Είναι μια πραγματικά άσχημη κατάσταση. Η γερμανική ιδέα είναι επικίνδυνη. Θα μπορούσε να προκαλέσει τους μεγαλύτερους κινδύνους».

Ο Νουτ Βέλινκ, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι η οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. θα έπρεπε να διπλασιαστεί φτάνοντας το 1,5 τρισ. ευρώ, αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών με αποτέλεσμα η οικονομική αναταραχή να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μεταβαίνει στο Βερολίνο την Παρασκευή για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με σκοπό να επιτύχει έναν συμβιβασμό.

Το πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 110 δισ. ευρώ, το οποίο μοιράστηκαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, προβλέπει τη χορήγηση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. μέχρι τον επόμενο μήνα. Δημοσίως το ΔΝΤ απειλούσε να μην χορηγήσει το μερίδιό του παρά μόνο αν κλείσει το κενό χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως το 2012.

Ωστόσο ο Όλι Ρεν, ο Ευρωπαίος επίτροπος για νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ συμφώνησαν να δώσουν την πέμπτη δόση προκειμένου να προλάβουν τη χρεοκοπία.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες αξιωματούχοι τόνιζαν ότι ο Λίπσκι πίεσε τους Γερμανούς στο περιθώριο της συνόδου των G8 στη Γαλλία πριν από τρεις εβδομάδες και απαίτησε από το Βερολίνο να εγγυηθεί τις δανειστικές ανάγκες της Ελλάδας. Το τελεσίγραφο του ΔΝΤ ήλθε μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Στρος Καν από την ηγεσία του οργανισμού έπειτα από τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη με κατηγορίες απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης εναντίον μιας καμαριέρας ξενοδοχείου.

Το Βερολίνο υποχώρησε, σύμφωνα με συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, και 10 ημέρες μετά τις πιέσεις του ΔΝΤ η κυβέρνηση Μέρκελ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας. Πυροδότησε όμως ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης αξιώνοντας οι ιδιωτικοί επενδυτές να δεχτούν ζημίες για τα δάνειά τους.

Πριν πραγματοποιηθούν μια σειρά ζωτικές συναντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, το Βερολίνο φαινόταν όλο και περισσότερο απομονωμένο στις απαιτήσεις του, κάτι που προμήνυε δυσκολίες για τη Μέρκελ στο εσωτερικό μέτωπο καθώς τα πακέτα βοήθειας προς χώρες της Ευρωζώνης παραμένουν εξαιρετικά αντιδημοφιλή. Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αναφέρθηκαν ξανά την Πέμπτη στην ανάγκη οι τράπεζες να μοιραστούν ένα μέρος των δεινών που προκαλεί η ελληνική κρίση.

Το σενάριο διάσωσης είναι επίσης όμηρος των εξελίξεων στην Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανησυχούν βαθύτατα για την πολιτική αναταραχή στην Αθήνα αμφισβητώντας παράλληλα ότι ο Παπανδρέου θα μπορέσει να υλοποιήσει τη δική του υπόσχεση: να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους με στόχο να συγκεντρώσει 28 δισ. εξοικονομώντας παράλληλα 50 δισ. από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Αναμένουμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου» δήλωσε ο Ρεν. «Δεν θα επιτρέψουμε η ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε καταστροφή».

Η αναταραχή προκάλεσε την πτώση του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά απέναντι στο ελβετικό φράγκο και ενέτεινε τις πιέσεις προς τις υπόλοιπες χρεωμένες χώρες της περιοχής, κάτι που αποκάλυψε και η προσφυγή της Ισπανίας στις αγορές ομολόγων.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών φοβούνται ότι ο χρόνος εξαντλείται. Η προσπάθεια του Παπανδρέου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι πιστευόταν αρχικά, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους σχεδιασμούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου