Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τρομοκρατούν τους πολίτες με ονόματα δικηγόρων


Ονοματεπώνυμα δικηγόρων χρησιμοποιούν οι εισπρακτικές εταιρείες ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις. Συνεχίζονται τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης

Από το News24

Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς λόγω και της οικονομικής κρίσης αυξάνονται οι πιέσεις και εμπλουτίζονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν, προκειμένου να αναγκάσουν τους μικροφειλέτες του «πλαστικού χρήματος» (κάρτες αγορών), δανείων κ.λπ. που καθυστερούν τις δόσεις τους να πληρώσουν και οι εταιρείες να λάβουν την προμήθειά τους.


Ήδη σε δύο περιπτώσεις έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα όπου οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονται ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, ενώ πολλές φορές απειλούν τους πολίτες.


Νοικιάζουν τα... ονόματα

Ορισμένες εισπρακτικές εταιρείες στην ουσία «ενοικιάζουν» το ονοματεπώνυμο νέων, κατά κανόνα, δικηγόρων και εν συνεχεία οι υπάλληλοί τους τηλεφωνούν σε μικροφειλέτες ως συνεργάτες των δικηγορικών αυτών γραφείων επικαλούμενοι το όνομα του δικηγόρου. Μάλιστα, εάν ο μικροφειλέτης απουσιάζει, οι υπάλληλοι της εισπρακτικής εταιρείας αφήνουν μήνυμα λέγοντας ότι πρέπει επειγόντως να επικοινωνήσει ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας κ.λπ. με το δικηγορικό γραφείο.

Σε περίπτωση που ζητηθεί από τον μικροφειλέτη ο αριθμός μητρώου που έχει ο δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προκειμένου να επαληθεύσει εάν πρόκειται για δικηγόρο «μαϊμού» ή όχι, κανείς από τις εισπρακτικές εταιρείες δεν το δίνει (ούτε κάποιο άλλο στοιχείο του δικηγόρου), παρά απαντούν ότι θα επικοινωνήσει ο δικηγόρος με τον μικροφειλέτη.

Όταν ο μικροφειλέτης ζητάει από τον υπάλληλο της εισπρακτικής εταιρείας να μιλήσει με τον δικηγόρο που επικαλούνται, η απάντηση είναι ότι δεν είναι στο γραφείο του και θα καλέσει ο δικηγόρος τον πελάτη. Πάντως, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, ορισμένες εισπρακτικές εταιρείες συνεργάζονται μεν με δικηγόρους, αλλά εν αγνοία τους χρησιμοποιούν το όνομά τους.

Παράλληλα οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών καλούν τηλεφωνικά αλλά και σε κινητά τηλέφωνα τους μικροφειλέτες πολύ πριν από την ημερομηνία λήξης της δόσης, ενδιαμέσως και λίγο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, ακόμη και σε ακατάλληλες ώρες (ώρες κοινής ησυχίας κ.λπ.) ή σε επαγγελματικούς χώρους όπου ο μικροφειλέτης δεν μπορεί να μιλήσει.


Δεν το κλείνουν αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν

Είναι μόνιμο φαινόμενο πλέον οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών να μην κλείνουν το τηλέφωνο εάν δεν εκμαιεύσουν από τον οφειλέτη την ημερομηνία καταθέσεις (καθυστερούμενης ή μη) της δόσης στην τράπεζα. Η δε συμπεριφορά των υπαλλήλων αυτών, πλέον του ότι είναι πιεστική και απειλητική, στερείται των κανόνων ευγενείας και καλής αγωγής, όπως λένε οι ίδιοι οι μικροφειλέτες.

Η πρώτη ενέργεια κατά των εισπρακτικών αυτών εταιρειών που κινούνται εκτός νομικού πλαισίου, ξεκίνησε το 2008 από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Δημήτρη Παξινού.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες, κινούμενες στα όρια της νομιμότητας, αποτελούν πρόβλημα για μεγάλο αριθμό τραπεζικών οφειλετών, από τους οποίους αξιώνουν, ενίοτε επιτακτικά και μη νόμιμα, την καταβολή οφειλών τους προς τραπεζικά ιδρύματα.

Ήδη έχουν υποβληθεί δύο εγκλήσεις κατά εκπροσώπων δύο συγκεκριμένων εισπρακτικών εταιρειών, κατά των οποίων προέκυπταν ενδείξεις τέλεσης εγκληματικών ενεργειών.


1 σχόλιο:

  1. Μα αν δεν κάνω λάθος η λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών βάσει της τελευταίας νομοθεσίας έχει όντως ανατεθεί αποκλειστικά σε δικηγορικά γραφεία. Άρα το ζήτημα είναι ότι κανείς άλλος πέραν των δικηγόρων δεν δικαιούται να τηλεφωνεί απαιτώντας είσπραξη. Αυτό όμως δεν φαίνεται καθαρά στο εν λόγω άρθρο. Ίσως και να μην το κατάλαβε ο συντάκτης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή