Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Προτάσεις, ουχί μπλα - μπλα


Από Το Βήμα

Της Λώρης Κέζα

ν είχαν λίγο περισσότερο χιούμορ στο ΠΑΣΟΚ, θα δήλωναν την προσέλευση 2 εκατ. ψηφοφόρων. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, πολύ πάνω, πολύ κάτω – δεν έχει καμιά σημασία. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά μια ψηφοφορία με έναν υποψήφιο, πολλώ δε όταν απουσιάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι και γενικώς η διαδικασία ήταν «πέρναγα απέξω, έχω το δίευρο, να μπω;».

Στην επικύρωση ενθρόνισης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δεν υπάρχει δυνατότητα να διασταυρωθούν τα στοιχεία ή έστω και να υποβληθούν σε έναν απλό έλεγχο. Άλλωστε κανείς δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.


Η μάχη των εντυπώσεων αφορά μόνο τους ενοικούντες εν τοις γραφείοις των κομμάτων. Παραέξω οι αριθμοί έχουν ήδη ξεχαστεί: ο κόσμος έχει σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί: προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση, το μέλλον, την ποιότητα της ζωής, τις εναλλακτικές επιλογές.


Η δηλούμενη μεγάλη προσέλευση οπαδών είναι εξίσου αδιάφορη με τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων – έως και μονοψήφιο αποτέλεσμα έχει παρουσιαστεί για το ΠΑΣΟΚ εγείροντας τις αντιδράσεις των στελεχών του κόμματος.

● Πόσο όμως μπορεί να επηρεάσει το ένα ή το άλλο τον ψηφοφόρο του κόμματος, τον παραδοσιακό αλλά και τον ευκαιριακό;

● Είναι δυνατόν να διαφωνεί με τις οικονομικές επιλογές, να έχει θυμώσει με τις περικοπές και να επιστρέψει στο κόμμα επειδή υπήρξε το σύνθημα της επανίδρυσης;

● Είναι δυνατόν να θεωρεί ότι οι καλές διαπραγματεύσεις έσωσαν τη χώρα αλλά να φύγει από το κόμμα επειδή τα προγνωστικά είναι δυσάρεστα;

Περισσότερο από ποτέ η μάχη των εντυπώσεων παραγκωνίζεται από την ανάγκη για πολιτική συζήτηση.
Τις πρώτες αρχηγικές ώρες του ο κ. Βενιζέλος έδειξε συμφιλιωτική διάθεση. Η αναγέννηση της παράταξης δεν αφήνει κανέναν απέξω. Σε αυτό το κομμάτι, της συσπείρωσης, θα επενδύσει όλη τη γοητεία που έχει ως συνομιλητής. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τους φέρνει όλους πίσω, ανασταίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου, προσελκύει απολιτικά δεκαοχτάχρονα, φέρνει πίσω τους κουβελιστές.

Ας υποθέσουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες οι φίλοι του κόμματος κορυβαντιούν παρασέρνοντας μαζί τους τα πλήθη.

● Πώς θα κυβερνήσει μετά ο κ. Βενιζέλος;

● Θα καταστήσει άραγε τη χώρα ένα πρεζάκι των δόσεων, θα κατεβάσει τους μισθούς στα επίπεδα της Ρουμανίας, θα φορολογήσει κι άλλο τα καύσιμα, θα εμπνευστεί κι άλλες αναδρομικές εισφορές, θα αφήσει τα προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα;

● Θα διαγράψει εν τέλει τον σοσιαλισμό από την ταμπέλα;

Ο κ. Βενιζέλος δίδει έμφαση στο πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις του. Καιρός είναι να σκεφτεί πόσο δύσκολη έγινε η ζωή των κατοίκων της χώρας του. Πολύ ωραία τα λέει, ότι πονάει που υπάρχει ένας άνεργος σε κάθε σπίτι αλλά καλύτερο θα ήταν να μιλήσει για τα σχέδιά του, για τις προθέσεις του στη διοίκηση της χώρας.

Χρειάζονται συγκεκριμένες, σαφείς, αναλυτικές προτάσεις οι οποίες αυταπόδεικτα θα προέρχονται από ένα κόμμα που εμφανίζεται ως κεντρώο. Διαφορετικά οι ψηφοφόροι του θα πάνε απευθείας δεξά - ζερβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου