Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Νέα δημοσκόπηση της ALCO για το Newsit
- Πολύ χαμηλά ποσοστά και για τα δύο μεγάλα κόμματα - Σταθερά τα ποσοστά ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ - Ανεβαίνουν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες - Στα δύο το εκλογικό σώμα - Οι μισοί αντίθετοι με το Μνημόνιο και οι άλλοι μισοί υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη

Από το Newsit

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές το Newsit σας παρουσιάζει μια δημοσκόπηση η οποία είναι η πρώτη με μεγάλο δείγμα και αποτυπώνει τις προθέσεις των πολιτών αν θα βρίσκονταν τώρα μπροστά στις κάλπες. Η δημοσκόπηση έγινε από την ALCO από τις 20 έως τις 28 Μαρτίου σε δείγμα 1.500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Ν.Δ. είναι σαφώς πρώτο κόμμα, όμως μένει μακριά από τη συσπείρωση που θα της δώσει την αυτοδυναμία.


Το ΠΑΣΟΚ, παρά την προσπάθεια Βενιζέλου να κάνει τη διαφορά, δεν τα καταφέρνει μέχρι στιγμής διατηρώντας πολύ χαμηλό ποσοστό.

Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι επίσης το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, κόμμα το οποίο εμφανιζόταν σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις με διψήφιο ποσοστό, τώρα χάνει αρκετά, αφού δεν παίζει τόσο πλέον τον ρόλο δεξαμενής απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου είναι υπολογίσιμοι αντίπαλοι, αφού στερούν από τα δυο μεγάλα κόμματα σημαντικά ποσοστά.

Το ΚΚΕ διατηρεί τα κλασικά ποσοστά του, χωρίς να χάνει ποτέ τη συσπείρωσή του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να θέλει να κάνει ακόμα αρκετή προσπάθεια για να πείσει ως το αντίπαλο δέος τόσο στο ΚΚΕ όσο και στη Δημοκρατική Αριστερά.

Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, παρά τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα που τον αποδυνάμωσε, καταφέρνει να μπει στη Βουλή και έχει περιθώρια συσπείρωσης.

Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη δεν φαίνεται να τα καταφέρνει να μπει στη Βουλή, αλλά έχει επίσης αρκετά περιθώρια συσπείρωσης.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι η αποχή δεν συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ποσοστό, όπως σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις αφού δεν ξεπερνά το 10%.

Επίσης σχεδόν μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι όταν ρωτιούνται με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αυτό που κυριαρχεί είναι η ανάγκη να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ και ακολουθεί είναι η διαμαρτυρία για το Μνημόνιο και τα κόμματα που το ψήφισαν.

Κατεβάστε εδώ όλη τη δημοσκόπηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου