Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Commerzbank: Η Ελλάδα οδεύει εκτός του ευρώ μέσα στο 2012Από το TVXS

«Η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωζώνης» εκτιμά ο Jörg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Münchner Merkur, ο Gερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι ο χρόνος κυλάει εναντίον της παραμονής της στη νομισματική ένωση.


«Πιστεύω ότι για το β' εξάμηνο του 2012 υπάρχει πιθανότητα άνω του 50% τα απογοητευμένα κράτη της Ε.Ε. να διακόψουν την οικονομική στήριξη της χώρας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κηρύξει επισήμως στάση πληρωμών και να διολισθήσει σε οικονομικό χάος. Σε μία τέτοια περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα επιλέξει να επιστρέψει στη δραχμή, μέσω της οποίας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και θα εξέλθει σιγά - σιγά από τη δίνη» τονίζει.

Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου για την υπόλοιπες χώρες δεν θα είναι αυτές που περιγράφουν αγγλοσαξονικές επενδυτικές τράπεζες, υποστηρίζει. «Οι επενδυτές είναι ρεαλιστές και έχουν προετοιμαστεί σχετικά. Δεν πιστεύω ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε τις ίδιες συνέπειες με την κατάρρευση της Lehman Brothers».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες επιβίωσης της Ευρωζώνης, ο Kraemer εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει, επειδή πολλά εξαρτώνται από αυτήν. Πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες θα κινητοποιήσουν τα πάντα για να διασφαλίσουν τη διατήρησή της.

Ο Kraemer επανέρχεται στην πολιτική της ΕΚΤ έναντι των υπερχρεωμένων χωρών και διαπιστώνει ότι «η ΕΚΤ βοηθάει περισσότερο τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας με την τύπωση χρήματος απ' ό,τι οι υπουργοί Οικονομικών με τα πακέτα διάσωσης». Αυτό είναι κάτι που δεν το έχει συνειδητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, συμπληρώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου