Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Τείχος προστασίας στα 940 δισ. ζητά η Κομισιόν


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Peter Spiegel

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αύξηση του μεγέθους του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης από 500 δισ. ευρώ στα 940 δισ. ευρώ συνδυάζοντας το υπάρχον προσωρινό ταμείο στήριξης με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η σύσταση της Κομισιόν, του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει δύο ακόμη σενάρια βάσει των οποίων η δύναμη πυρός του μηχανισμού στήριξης αυξάνεται μόνο προσωρινά είτε στα 940 δισ. ευρώ είτε στα 740 δισ. ευρώ για να υποχωρήσει αργότερα και πάλι στα 500 δισ. ευρώ.


Το έγγραφο ωστόσο, αναφέρει ότι η μόνιμη αύξηση θα ήταν «πιο λογική και ισχυρή» και πως είναι «πιο πιθανό να ξεκλειδώσει πόρους από άλλους εταίρους στην G20», δήλωση που αποτελεί σαφή αναφορά στις προσπάθειες των ηγετών της Ε.Ε. να πείσουν μη ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν την συνεισφορά τους στους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ενίσχυση της δύναμης πυρός του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης ώστε να αποτραπεί η αστάθεια στην περιφέρεια και να ανακοπεί η μετάδοση προς την Ισπανία και την Ιταλία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Κοπεγχάγη. Οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Παρόλα αυτά η Γερμανία ανθίσταται στην ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, ενώ ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως το Βερολίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η πρόσφατη ηρεμία στις αγορές σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.

Ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις δήλωσε πως το Βερολίνο προβληματίζεται και από τις εκλογές που προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη έναντι των αντιπάλων τους.

Ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος δηλώνει πως το Βερολίνο πιθανότατα θα στηρίξει το σχέδιο μόνο εάν δεν απαιτείται έγκριση από την Bundesbank. Η πρόταση που έχει την στήριξη της Κομισιόν όμως, αναγκάζει την γερμανική κυβέρνηση να αναζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση καθώς κάνει λόγο για αλλαγή στα εγκεκριμένα 500 δισ. ευρώ του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι εγγυήσεις που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το υφιστάμενο ταμείο στήριξης θα περιληφθούν στο νέο ESM.

Αρχικά το ανώτατο όριο χρηματοδότησης θα αυξηθεί στα 940 δισ. ευρώ. Από την στιγμή όμως, που θα λήξουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τότε τα 200 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί σε αυτές τις περιπτώσεις σταδιακά θα εξαφανιστούν. Με άλλα λόγια, το μακροπρόθεσμο ύψος του ESM θα είναι τα 740 δισ. ευρώ

Το επόμενο, πιο φιλόδοξο, σενάριο είναι απλούστατα να λειτουργήσουν τα δύο ταμεία μαζί, μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε λήγει το EFSF. Το σχέδιο αυτό προσωρινά αυξάνει τη δύναμη πυρός στα 940 δισ. ευρώ, αλλά μόνο για έναν χρόνο. Η κ. Merkel έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή είναι η δική της προτίμηση.

Η τρίτη επιλογή είναι να εκκαθαριστεί το EFSF αλλά να επιτραπεί στα τρία προγράμματα στήριξης να συνεχιστούν εκτός του ESM, επιτρέποντας έτσι στον μηχανισμό να διατηρήσει ανέπαφη την ισχύ των 500 δισ. ευρώ. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί πάντως, τα τρία προγράμματα θα μεταβιβαστούν στο ESM μειώνοντας έτσι τη δύναμη πυρός του στα 300 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν προειδοποιεί πάντως, ότι αυτή η επιλογή του μικρότερου βεληνεκούς, «θα είναι πιθανότατα ανεπαρκής» για να πειστούν μη ευρωπαϊκά κράτη να διπλασιάσουν την συνεισφορά τους στους πόρους του ΔΝΤ στο 1 τρισ. δολ., όπως ήταν η πρόταση της Christine Lagarde.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου