Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό


Εννεακομματική η επόμενη Βουλή σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για ΣΚΑΪ και «Κ»

Από την Καθημερινή

Της Δώρας Aντωνίου

Η διαρκής ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν αφήνει ανεπηρέαστη την κοινή γνώμη, όπως αντικατοπτρίζεται στο Βαρόμετρο Μαρτίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Κ». Μικρή μείωση των ποσοστών της εμφανίζει η Ν.Δ., η οποία μετρείται στο 25%, έναντι 28% τον Φεβρουάριο, εξέλιξη που σαφώς σχετίζεται με την υλοποίηση από τον Πάνο Καμμένο της πρόθεσής για ίδρυση κόμματος.


Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ, παρά την κινητικότητα για την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου ως νέου αρχηγού, παραμένει σταθερό στο 11%. Συνολικά, το Βαρόμετρο της Public Issue δίνει σε εννέα κόμματα ποσοστό που τους βάζει στη Βουλή. Αυξημένα παραμένουν τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς.

● Η ΔΗΜΑΡ είναι δεύτερο κόμμα με 15,5%, αν και το ποσοστό της καταγράφει μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

● Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερός στο 12%, ενώ το ΚΚΕ ενισχύεται με μισή ποσοστιαία μονάδα και φθάνει στο 11,5%.

● Αξιοσημείωτη είναι η δυναμική των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», που εμφανίζονται να αυξάνουν το ποσοστό τους κατά 2,5 μονάδες, στο 6,5%.

● Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ, σταθερός στο 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5% και υποχώρηση μισής μονάδας, ενώ στο 3% μετρείται η Χρυσή Αυγή.

Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Φ. Κουβέλης είναι ο μόνος για τον οποίο οι θετικές γνώμες υπερτερούν των αρνητικών. Λιγότερο δημοφιλής είναι ο Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο οι αρνητικές γνώμες φθάνουν το 89%.

Για τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, η θετική γνώμη υπερτερεί έστω και οριακά κατά μία μονάδα της αρνητικής. Παράλληλα, όμως, το 66% των ερωτηθέντων δεν τον εμπιστεύονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει σήμερα η χώρα, έναντι 32% που τον εμπιστεύονται.

Ταυτόχρονα, η δυσαρέσκεια από τη λειτουργία της κυβέρνησης φθάνει το 86%, με μόλις το 13% των πολιτών να δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτή.

Συνακόλουθα είναι αναμενόμενο η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 61%, να τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, με το 36% να εκτιμά ότι μάλλον δεν χρειάζεται. Παράλληλα, διαρκώς μειώνεται το ποσοστό της αποχής και των λευκών και άκυρων, που υπολογίζεται στο 25,5%, έναντι 32,5% τον περασμένο Ιανουάριο.

Απαισιοδοξία αποπνέει η έρευνα όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και τις προσδοκίες τους. Το 87% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ζουν, ενώ το 91% απαντά ότι η προσωπική οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο φόβος της ανεργίας είναι έντονος, με το 65% να θεωρεί ότι θα αυξηθεί πολύ μέσα στον επόμενο χρόνο και σε αυτούς προστίθενται επιπλέον 19%, οι οποίοι θεωρούν ότι θα αυξηθεί λίγο.

Πάντως, δείχνει να μειώνεται η αγωνία για ενδεχόμενη χρεοκοπία του κράτους, με το ποσοστό όσων το θεωρούν πιθανό να είναι στο 36% και το 48% να το θεωρούν απίθανο.

Παράλληλα, ενδεχομένως ως επίδραση της κινηματικής μορφής που έχει λάβει το αίτημα για καλύτερες τιμές, καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο στο 24% του ποσοστού εκείνων που θεωρούν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα μειωθούν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά είδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου