Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Απειλείται και η Ολλανδία με... μνημόνιο;


Η χώρα ευημερεί, αλλά πλήθος Ολλανδοί έχουν δρασκελίσει ή βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας

Από Το Βήμα

Του Στάθη Ευσταθιάδη

Όταν η χώρα σου είναι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μια από τις τρεις πρώτες στην Ευρώπη, στο κατά κεφαλή εισόδημα είναι μέσα στις πέντε πρώτες και στα επενδυτικά διαθέσιμα πρώτη μέσα στην ευρωζώνη μπορεί να πλησιάζει το σκαλοπάτι της χρεοκοπίας; Ασφαλώς όχι, τουλάχιστον για την ώρα. Έχει όμως φτάσει και ξεπεράσει τα όρια της χρεοκοπίας ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρας.


Πρόκειται για την Ολλανδία. Την περασμένη Παρασκευή το ινστιτούτο οικογενειακής οικονομίας Nibud ανακοίνωσε ότι ο ένας στους τρεις Ολλανδούς καθυστερεί «πέραν των ορίων» την εξόφληση των λογαριασμών του και ότι οι τρεις στους τέσσερις έχουν χρέη σε περισσότερες από μια τράπεζες είτε ιδιωτικές εταιρίες. Μόλις πριν δυο χρόνια ήταν μονό ο ένας στους δυο Ολλανδούς που είχε «χρέη αμφίβολης τύχης».

Η καταβολή ενοικίων καθυστερεί όπως καθυστερεί και η πληρωμή χρεολυσίων και μερίδας ενεχυροδανειστηρίων.

Μείωση σημειώνουν και οι καταθέσεις σε τράπεζες στην Ολλανδία. Τον Φεβρουάριο κατά 4.04% σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Ιανουάριο 5.13% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011.

Συνέπεια και αποτέλεσμα αυτής της «λανθάνουσας κρίσης» στην Ολλανδία είναι ότι σταμάτησε η αυτόματη εξόφληση χρέους (λ.χ. για νερό, ηλεκτρικό κ.λπ.) από τις τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου