Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Επιστρέφει στο ’80 το πετρέλαιο του Ιράν


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Guy Chazan (Λονδίνο), George Parker (Ουάσιγκτον)

Η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράν διολίσθησε σε χαμηλό 10 ετών και μπορεί να μειωθεί σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία φορά στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ τη δεκαετία του '80, καθώς οι κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης παρακωλύουν μια βιομηχανία που ήδη υποφέρει εξαιτίας χρόνιας ανεπάρκειας επενδύσεων.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του Ιράν μειώθηκε κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως στα 3,38 εκατ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της International Energy Agency, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002.


Η παραγωγή της Τεχεράνης βρίσκεται ήδη σε μακρά περίοδο διολίσθησης καθώς οι προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν αποτρέψει τις επενδύσεις από ξένες πετρελαϊκές, στερώντας από το Ιράν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Τα στοιχεία προκύπτουν εν μέσω έντονων διπλωματικών πιέσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama εξέδωσε νέα προειδοποίηση στην Τεχεράνη χθες, ζητώντας επανέναρξη διεθνών συνομιλιών καλή τη πίστει. «Είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε κατόπιν επαφών με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron.

Η ΙΕΑ έχει προβλέψει ότι η παραγωγή θα μειωθεί κάτω από τα 3 εκατ. β./ημ. ως το 2015.

Το πετρέλαιο είναι το «οξυγόνο» του Ιράν και η πτώση της παραγωγής θα αυξήσει περισσότερο τις οικονομικές πιέσεις στην Τεχεράνη, την ώρα ακριβώς όπου εκδηλώνεται μάχη εξουσίας ανάμεσα σε ανταγωνιστικές συντηρητικές πτέρυγες, στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών στις 2 Μαρτίου. Οι εξαγωγές πετρελαίου προσφέρουν τα μισά από τα έσοδα της ιρανικής κυβέρνησης και καταλαμβάνουν το 80% των συνολικών εξαγωγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Απρογραμμάτιστες διακοπές παραγωγής από το Νότιο Σουδάν μέχρι τη Συρία έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή, μολονότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κινείται σε υψηλό 30 ετών. Η μείωση και οι γεωπολιτικές ανησυχίες για το Ιράν έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου 20% υψηλότερα από τον Δεκέμβριο. Στις ΗΠΑ οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι μεγαλύτερη άνοδος των τιμών θα υπονομεύσει την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη.

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη παραγωγή», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Daniel Poneman, σε επίσκεψή του στο Κουβέιτ. «Οι τιμές του πετρελαίου δεν συνάδουν με ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Το Ιράν είναι μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη στους υδρογονάνθρακες, με τα μεγαλύτερα συμβατικά πετρελαϊκά αποθέματα μετά τη Σ. Αραβία και τη Βενεζουέλα και τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία. Όμως, οι πηγές της είναι γερασμένες και συρρικνώνονται, με ετήσιους ρυθμούς αποκλιμάκωσης που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 10%.

Οι περισσότερες παραγωγικές χώρες έχουν καταφέρει να επιβραδύνουν τη μείωση παραγωγής με προηγμένη τεχνολογία διαχείρισης αποθεμάτων και βελτίωσης των συντελεστών άντλησης αργού πετρελαίου από ώριμες πηγές. Όμως, οι αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ, που έχουν στόχο να αποτρέψουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, έχουν περιορίσει την πρόσβασή της σε τέτοιες τεχνογνωσίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου