Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

UBS: Δεύτερη χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ


Από τη SofokleousIn

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα υποστεί σύντομα και δεύτερη χρεοκοπία, εκφράζει σε ενημερωτικό της δελτίο η UBS, καθώς όπως επισημαίνει θα χρειαστεί να κουρευτούν εκ νέου τα ομόλογα που εξέδωσε πρόσφατα το ελληνικό κράτος ενώ στη νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να συμμετάσχει και ο αποκαλούμενος «επίσημος τομέας».

Στο σχετικό της report η UBS επισημαίνει ότι η καθαρή μείωση του χρέους για την Ελλάδα θα ανέλθει μόλις στα 27 δισ. ευρώ το 2012, κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αυτός είναι ο λόγος που ο οίκος εκτιμά πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξει η πρώτη διόρθωση του ισχύοντος προγράμματος (PSI).


Από το συμπέρασμα αυτό συνάγεται ότι «η πρώτη διόρθωση του ισχύοντος προγράμματος (PSI) αναμένεται εντός του προσεχούς εξαμήνου». Η τράπεζα θυμίζει προηγούμενη έκθεσή της όπου ανέφερε ότι μόνο με «κούρεμα» της τάξης του 70% μπορεί να επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα το δανειακό βάρος της Ελλάδας διαπιστώνοντας ότι για το τρέχον έτος η πραγματική «ζημιά» για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων θα περιοριστεί στο 8%.


«Συμπεραίνουμε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τόσο τα διμερή δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα όσο και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI» σημειώνει η τράπεζα προσθέτοντας ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές παραδοχές μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακά αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η δεύτερη κατά σειρά αναδιάρθρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός του 2012 όμως «το πιθανότερο είναι να συμβεί το 2013». Σημειώνεται ακόμα ότι «η συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% θα είναι απαραίτητη στα επόμενα δύο χρόνια» προκειμένου να περιοριστεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό. Η UBS εκτιμά ότι «θα απαιτηθεί κούρεμα του συνόλου του ελληνικού χρέους κατά 70%» ώστε να επανέλθει σε διαχειρίσιμα επίπεδα για την ελληνική οικονομία. Όμως, επειδή αυτού του μεγέθους η μείωση σε εθελοντική βάση θα προϋπέθετε μεγαλύτερο βάρος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, μια τέτοια λύση θεωρείται μη ρεαλιστική με πολιτικούς όρους.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η αλληλουχία αναδιαρθρώσεων και επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα σημαίνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποχωρήσει από την ευρωζώνη». Η εξέλιξη αυτή «θα ενεργοποιούσε εκ νέου τις συζητήσεις για μετάδοση της κρίσης» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, συμπληρώνει η τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου