Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

«Η Ευρώπη φοβάται το έμφραγμα τύπου Ελλάδας»


Από το XrimaNews

«Η Ευρώπη φοβάται το έμφραγμα τύπου Ελλάδας» ήταν το απόγευμα της Μ. Τρίτης ο κύριος τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του Der Spiegel. «Το ριζοσπαστικό αυτό βήμα θα επέτρεπε στη χώρα μια καινούργια αρχή, θα αποτελούσε όμως ένα τεράστιο ρίσκο για το υπόλοιπο κομμάτι της ηπείρου μας» αναφέρεται άρθρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνεχίζει το περιοδικό, το 60% των ελληνικών χρεών βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, που βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Οι απώλειες τους θα ήταν σημαντικές, αν το «haircut» έφτανε στο 50%, όπως υπολογίζεται σήμερα.


Ακόμα μεγαλύτερο φόβο προκαλεί όμως το ενδεχόμενο το ελληνικό παράδειγμα να βρει μιμητές και σε άλλες προβληματικές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και ενδεχομένως, στη συνέχεια, η Ιταλία και η Ισπανία. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια αλυσιδωτή αντίδραση, που θα ήταν, σε αναλογία με το ύψιστο δυνατό ατύχημα σε πυρηνικά εργοστάσια, εξοντωτικό για την οικονομία της ευρωζώνης.

Ακόμα χειρότερη θα ήταν όμως η τύχη των ελληνικών τραπεζών, που κατέχουν παρόμοια ομόλογα. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της χώρας θα κατέρρεε πλήρως – πόσο μάλλον που η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει χρήμα για τη διάσωσή τους.

Ενόψει τέτοιων αλυσιδωτών συνεπειών, εκτιμά το Der Spiegel, είναι απίθανο η Αθήνα να τολμήσει το «κούρεμα με την ψιλή». Το πιθανότερο, προσθέτει, είναι μια εθελούσια παραίτηση των πιστωτών από μέρος των τοποθετήσεών τους. Το μέσο γι' αυτό θα ήταν η πώληση των ομολόγων τους στην ελληνική κυβέρνηση στην τρέχουσα (πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική) τιμή τους.

Έτσι, καταλήγει το σχετικό άρθρο, θα επιτυγχάνονταν ταυτόχρονα δυο στόχοι: οι απώλειες των επενδυτών θα έμεναν σε ανεκτά όρια και το ελληνικό κράτος θα έπαιρνε ανάσα ζωής μέσω του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος: μιας «φιλικής αναδιάρθρωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου