Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Οι πολίτες πολύ πιο συνετοί από τους πολιτικούς


Από το XrimaNews

Αν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους αποτελούν μία σημαντική ένδειξη για το κατά πόσον οι πολιτικοί μίας χώρας είναι συνετοί ή όχι, τότε και το χρέος των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί μία ένδειξη για το αν οι πολίτες είναι συνετοί ή όχι.

Με την Ελλάδα να διανύει το δεύτερο έτος στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ εξαιτίας της κρίσης χρέους και με τους Έλληνες να χαρακτηρίζονται, κυρίως από τον γερμανικό Τύπο, τεμπέληδες, σπάταλοι και όχι συνετοί στη διαχείριση των χρημάτων τους, γεννιέται το ερώτημα αν τελικά μία μεγάλη μερίδα της ευθύνης για την κατάσταση της χώρας δεν έχουν μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες.


● Είναι τελικά και αυτοί σπάταλοι και ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους;

● Δανείζονται οι Έλληνες και ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα μπορούν να αποπληρώσουν;

● Ή μήπως τελικά οι Έλληνες είναι συνετοί διαχειριστές των προσωπικών τους περιουσιών και προγραμματίζουν σωστά τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό;

Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό του δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ, δηλαδή τον δείκτη που αποτυπώνει σε ποιο βαθμό οι Έλληνες πολίτες εκτίθενται στον δανεισμό και τελικά ζουν με δανεικά, μας περιμένει μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς, με βάση τη συγκεκριμένη μέτρηση, οι Έλληνες είναι πολύ πιο συνετοί και προσεκτικοί τόσο από τους Γάλλους όσο και από τους Ιάπωνες, του Αμερικανούς, τους Καναδούς, τους Άγγλους, τους Ιρλανδούς, τους Πορτογάλους και γενικότερα τους πολίτες μίας σειράς άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών.

Με τον δανεισμό των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ να ξεπερνά μόλις το 60%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το κράτος οδεύει με γοργούς ρυθμούς στο 150% του ΑΕΠ, μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι οι Έλληνες είναι πολύ πιο συνετοί στην οικονομική διαχείριση από τους πολιτικούς τους.

Το ερώτημα είναι γιατί, ενώ ισχύει αυτό, επιλέγουν πολιτικούς που είναι τόσο κακοί διαχειριστές της δημόσιας περιουσίας. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου