Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Όσο πουλάνε γη και περιουσία, αυξάνεται το χρέος


Έπεσε για την κυβέρνηση και το «ταμπού» για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ * Στο σφυρί και η κότα με τα χρυσά αβγά (ΟΠΑΠ) * Στη χειρότερη περίπτωση το Δημόσιο θα πουλήσει το 100% των επιχειρήσεών του και στην καλύτερη, θα κρατήσει ίσως και πάνω από το 51% * Εκχωρεί και μεγάλης αξίας ακίνητα του Δημοσίου

Από την Ελευθεροτυπία

Της Ελένης Κωσταρέλου


Το πλέον φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας στοχεύει στην άντληση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με τα πρώτα 2-4 δισ. ευρώ να εισπράττονται μέσα στο τρέχον έτος. Στόχος είναι η μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20% μέχρι το 2015. Κατ' ουσίαν το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 156,2% του ΑΕΠ από 153% φέτος, καθώς την περίοδο 2012-2015 απαιτούνται 8,5 δισ. ευρώ για εξόφληση τόκων!



Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας υλοποιείται μέσω δύο σχεδίων:

1. Αποκρατικοποιήσεις. Από την πλήρη ιδιωτικοποίηση του 100% εταιρειών (όπως Λάρκο) μέχρι τη διατήρηση της απόλυτης πλειοψηφίας (όπως ΕΥΔΑΠ) περιλαμβάνει το «ογκώδες» πακέτο των αποκρατικοποιήσεων, που σηματοδοτεί την έξοδο του κράτους ακόμα και από στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις (όπως της ΔΕΗ και των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Οι στρατηγικές που υιοθετούνται αφορούν πώληση, συμβάσεις παραχώρησης, στρατηγικούς επενδυτές, μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου και εταιρείες συμμετοχών. Η χρυσοτόκος όρνιθα, ο ΟΠΑΠ, που προσφέρει καθαρά έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, «φεύγει» από το Δημόσιο, το οποίο σήμερα κατέχει το 34%.

Στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών, κυρίως από το εξωτερικό (όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, όπου εκχωρούν ακόμη 10-12%, ώστε να διατηρήσουν τουλάχιστον το 5%, δηλαδή το δικαίωμα βέτο), που θα έχουν τα χρήματα για να τα τοποθετήσουν στην ελληνική οικονομία.

2. Ακίνητα Δημοσίου. Παραχώρηση μέχρι 99 έτη ακινήτων - φιλέτων κυρίως για παραθεριστική και τουριστική κατοικία, καθώς και εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων ή των αμφισβητούμενων έναντι τιμήματος περιλαμβάνουν τα πρώτα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.


2-4 δισ. ευρώ από φέτος

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο των προς αξιοποίηση ακινήτων θα είναι έτοιμο τον προσεχή Ιούνιο και το δεύτερο τον Δεκέμβριο, καθώς φέτος αναζητούνται έσοδα 2-4 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα δύο χαρτοφυλάκια θα παραδοθούν τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2012, με στόχο την άντληση 5,5 - 7,5 δισ. ευρώ το 2012 και επιπλέον 4,5  -5,5 δισ. ευρώ το 2013. Τη διετία 2014-2015 στοχεύουν σε 33 - 38 δισ. ευρώ, προκειμένου να συμπληρωθούν τα 50 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 10-15 δισ. θα προέλθουν από εταιρείες και υποδομές και τα υπόλοιπα 25-35 δισ. από την αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων.

Η αξιοποίηση βασίζεται στο αγγλικό μοντέλο του θεσμού της «επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης. Ταυτόχρονα νομοθετούν τους όρους αξιοποίησης της παραθεριστικής και τουριστικής κατοικίας και δίνουν όρους δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του Δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσω της μεθοδολογίας fast track.

Πρώτα μεταξύ πρώτων παίρνουν σειρά τα ακίνητα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων και των Ολυμπιακών Ακινήτων. Το Ελληνικό είναι από τα πρώτα έργα.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή των αξιοποιήσιμων ακινήτων, με τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας.

Οι στρατηγικές που θα ακολουθηθούν αφορούν τη δημιουργία Εθνικού Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Γης με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια ακινήτων - φιλέτων. Δημιουργούνται χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσω Εταιρειών Ειδικού Σκοπού και την προώθησή τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου