Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αυτοί τα χρέη, εμείς τα... pay!


«Στήριξη», «κατανόηση» και ξεπούλημα

Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Οι μεγάλες απάτες κατά κανόνα καλύπτονται πίσω από ωραίες λέξεις - φράσεις. Ας δούμε μερικές: «Μηχανισμός στήριξης». «Μνημόνιο κατανόησης». «Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας». Αν θέλουμε να προσφέρουμε (ως δημοσιογράφοι) κάτι ουσιαστικό στην κοινωνία, είναι αρκετό ίσως να αποφορτίσουμε της λέξεις από το θετικό τους πρόσημο και να τις προφέρουμε όπως ακριβώς τις βιώνει ο κόσμος στην καθημερινότητά του.

«Μηχανισμός στήριξης» ή τοκογλυφικό νταλαβέρι. Πρόκειται για το χρήμα (110 δισεκατομμύρια) που πρόσφεραν – έντοκα – στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ προκειμένου, όπως λέει η κυβέρνηση, «να συνεχιστεί η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων».

Αν, ωστόσο, δει κανείς πού πηγαίνει αυτό το χρήμα, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα τοκογλυφικό κόλπο: Κατ’ αρχήν το σύνολο σχεδόν αυτού το ποσού πηγαίνει στην καταβολή τοκοχρεολυσίων για προηγούμενα δάνεια. Με τον τρόπο αυτόν οι πιστωτές ανταλλάσσουν παλαιά δάνεια με νέα υψηλότοκα και ενυπόθηκα. Τι έχει υποθηκευτεί; Τα πάντα!

«Μνημόνιο κατανόησης» ή μαφιόζικο συμβόλαιο. Στα κείμενα αυτά, τα οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση, περιγράφεται επακριβώς η ενυπόθηκη εξασφάλιση των πιστωτών για τη... διευκόλυνση των 110 δισ. που... πρόσφεραν στην Ελλάδα. Τα κείμενα αυτά (μνημόνια - δανειακή σύμβαση) δεν περιγράφουν - επιβάλλουν απλώς την οικονομική πολιτική της χώρας, αλλά «χαρτογραφούν» τη Δημόσια Περιουσία και δίνουν κατευθύνσεις για τις δυνατότητες «αξιοποίησής» της.

«Αξιοποίηση» της Δημόσιας Περιουσίας ή – πιο απλά – ξεπούλημα. Η έμφαση δύνεται στη λέξη «αξιοποίηση», πίσω από την οποία εξελίσσεται το ξεπούλημα της χώρας.

Οι δανειστές με τον μηχανισμό στήριξης και τα μνημόνια φρόντισαν ώστε το ελληνικό χρέος να μην είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί. Ταυτόχρονα έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τα εμπράγματα ανταλλάγματα και ήδη συνωστίζονται για την αρπαγή: Νερό, ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, υγεία, παιδεία, παραλίες, βουνά, κοιτάσματα, νησιά. Οι γύπες των αγορών περιμένουν κι αυτοί τις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την... αξιοποίηση.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της χώρας, αφού με τις κινήσεις και επιλογές της (μνημόνια - δανειακές συμβάσεις) παρέδωσε τη χώρα στους πιστωτές, σήμερα απλώς προσπαθεί να διαχειριστεί (ή μήπως εξαπατήσει) την ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζουν ωστόσο και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ότι το παιχνίδι της «διαχείρισης της κοινής γνώμης» έχει όρια, τα οποία έχουν προ πολλού εξαντληθεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου