Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Συνειρμός με το... Κόσοβο!


Δωρεά οργάνων


Από τον Herr K


Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο: εν δυνάμει δότες οργάνων θα είναι στο εξής όλοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις: η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, θα πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. «Εικαζόμενη συναίνεση» αποκαλείται αυτό (στο πρωτότυπο «presumed consent» για όσους θέλουν να το ψάξουν).

Ακούγεται εξωφρενικό ως είδηση, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε στην Ελλάδα. Φέρνει συνειρμούς από το Κοσσυφοπέδιο και την εποχή όπου αλβανικές μαφίες σκότωναν Σέρβους για να εμπορευτούν τα όργανά τους.

Δεν είναι όμως πρωτάκουστο: υπάρχει ως θεσμός σε ευρωπαϊκές χώρες, στις δε ΗΠΑ έχουν τα τελευταία χρόνια γίνει προσπάθειες να καθιερωθεί σε διάφορες πολιτείες χωρίς επιτυχία. Σημειωτέον ότι στη Βραζιλία θεσμοθετήθηκε το 1997 για να καταργηθεί ένα χρόνο μετά, όταν διαπιστώθηκαν καταχρήσεις.

Πέρα από τα ηθικά ζητήματα που δημιουργεί μια τέτοια νομοθεσία, δεν φαίνεται και να οδηγεί απαραίτητα (εκεί που εφαρμόζεται) σε αύξηση των δωρητών οργάνων.

«Αφού δεν είναι πρωτάκουστο, γιατί σου φάνηκε τόσο εξωφρενικό;» μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Επειδή μία κατοχική κυβέρνηση έχει το θράσος και την ελαφρότητα να βολιδοσκοπεί την κοινωνία για τόσο ευαίσθητα θέματα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου