Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Οι αυτόνομες περιφέρειες απειλούν να παρασύρουν την Ισπανία στην κρίση


Φόβοι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα φέρουν στο φως αυξημένα ελλείμματα ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου

Από το Bloomberg (via Καθημερινή)

Δοκιμασία για την ικανότητα της οικονομίας να αντεπεξέλθει στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης ίσως αποδειχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 22ας Μαΐου στην Ισπανία: Τίποτε δεν αποκλείει ότι με την ανάδειξή τους οι νέες αυτοδιοικήσεις θα φέρουν στο φως ελλείμματα υψηλότερα από τα ήδη γνωστά. Και ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη να πυροδοτήσει άλμα στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, με τις αγορές να αμφισβητούν την ισχύ της οικονομίας.


Αργά προχθές το βράδυ η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο συμφώνησε με τους υπουργούς Οικονομικών επτά αυτόνομων περιφερειών προγράμματα μείωσης του ελλείμματος αφήνοντας σε εκκρεμότητα για μετά τις εκλογές – σε 13 περιφέρειες και 8.000 δήμους – άλλες έξι αυτονομίες.

Η κ. Σαλγάδο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «δεν φοβάται καθόλου» μήπως οι προσπάθειες της Μαδρίτης για αποσόβηση της κρίσης απειληθούν από περιφέρειες των οποίων το χρέος, μαζί με εκείνο των δήμων, διογκώθηκε πέρυσι στο 14% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως, παρότι οι περιφερειακές κυβερνήσεις ανέκτησαν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές πέρυσι, οι επενδυτές τούς ζητούν αποδόσεις αντίστοιχες με εκείνες της Πορτογαλίας προτού η γειτονική χώρα αναζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η Καταλωνία, η μεγαλύτερη αυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας, ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα 60% υψηλότερο από εκείνο που είχε αρχικώς υπολογίσει όταν η κυβέρνηση της περιοχής κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξε προχθές η κ. Σαλγάδο με τις επτά περιφέρειες, στόχος είναι πλέον να υπάρξει συνδυασμένο έλλειμμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 1,3% φέτος και το 2012 και 1,1% το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι οι 17 ισπανικές αυτονομίες, που δαπανούν το 60% του προϋπολογισμού τους στην υγεία και την παιδεία και απασχολούν το ήμισυ των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μετά την κατάρρευση των εσόδων τους λόγω του σκασίματος της φούσκας των ακινήτων. Προηγουμένως αύξαναν τις δαπάνες για την υγεία τουλάχιστον κατά 8% ετησίως.

Όσο για τους δήμους, τα έσοδά τους από τον κλάδο οικοδομών – με δραστηριότητες όπως η έκδοση αδειών – υπολογίζεται ότι μπορεί να έφθασαν πέρυσι τα 16 δισ. ευρώ, λιγότερο από το ήμισυ εκείνων που εισέπρατταν στο αποκορύφωμα της φούσκας το 2007. Το χρέος των περιφερειών ανέρχεται στα 115 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου