Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Καταστροφική δημοπρασία δείχνει στην Πορτογαλία τον δρόμο για το EFSF


Από το XrimaNews

Αν υπήρχε η οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το αν η Πορτογαλία έχει πτωχεύσει χρηματοπιστωτικά ή όχι, τότε αυτή έχει αρθεί μετά τη δημοπρασία εξάμηνων και δωδεκάμηνων έντοκων γραμματίων της Τετάρτης, κατά την οποία το μέσο επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 5,902% έναντι 4,331% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Το επιτόκιο αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και η πιθανότητα η χώρα να συνεχίσει να δανείζεται με αυτό το κόστος για μεγάλο διάστημα είναι, ουσιαστικά, μηδενική.

Έτσι, εκτός και αν η χώρα έχει κάποιον κρυφό άσο στο μανίκι της, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει, ο δρόμος για το EFSF φαίνεται υποχρεωτικός.


Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί στο τραπέζι για το ευρωπακέτο;

«Σε λίγο η Πορτογαλία δεν θα διαθέτει ρευστό» υποστηρίζει σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο παράγοντας εκλογές στις 5 Ιουνίου φαίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, διότι έτσι η Πορτογαλία θα διαθέτει κυβέρνηση γύρω στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι τότε οι τράπεζες πιέζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σόκρατες να λύσει το πρόβλημα με μια ενδιάμεση πίστωση:

«Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν παρέχουν βραχυπρόθεσμη βοήθεια, αλλά μόνον μακροπρόθεσμη και με αυστηρές οικονομικοπολιτικές ρήτρες. Επίσης η Ε.Ε. δεν διαπραγματεύεται πια, μετά την εμπειρία με την Ιρλανδία, με μεταβατική κυβέρνηση τέτοιες πιστώσεις. Επομένως, εάν η Πορτογαλία επιδιώκει μια λύση, πρέπει να λάβουν μέρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δηλώνει εξάλλου ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι και μετά τις εκλογές, με δεδομένη την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Στην πραγματικότητα όλοι στην Πορτογαλία γνωρίζουν την κατάσταση, όλοι γνωρίζουν ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, γιατί και πού μπαίνει τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Έτσι θα ήταν ίσως καλύτερα να διαπραγματευθούν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση ένα ευρωπακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας για να μην αλληλοκατηγορούνται αργότερα, μετά τις εκλογές, για τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσει η χώρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου