Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στρατηγική συνεργασία στα Βαλκάνια ερήμην της Ελλάδας


Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Τουρκία: Μαζί προς το ευρωπαϊκό μέλλον

Από τη Ναυτεμπορική

Τη δέσμευση για αλληλοϋποστήριξη στη διαδικασία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβαν οι ηγέτες της Σερβίας, της Τουρκίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Από το Καρατζόρτζεβο της Βοϊβοντίνα, όπου οι Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Φράνιο Τούτζμαν είχαν συζητήσει για το σχέδιο διχοτόμησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης πριν από την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι πρόεδροι της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς διεμήνυσαν ότι σήμερα αντιμετώπισαν τα «φαντάσματα του παρελθόντος» και στράφηκαν προς το μέλλον.


Ο πρόεδρος της Σερβίας, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου μαζί με τους κ.κ. Γκιουλ και Ραντμάνοβιτς, δήλωσε ότι προϋπόθεση για την ποιοτική συνεργασία είναι η εκρίζωση των προκαταλήψεων.


«Επιθυμούμε ολόκληρη η περιοχή να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στην Ε.Ε. και αυτός είναι ο σημαντικότερος πολιτικός στόχος που τελικώς θα επιφέρει οφέλη στους πολίτες μας. Η Κροατία πρέπει να γίνει σύντομα μέλος της Ε.Ε., αλλά είναι σημαντικό μετά την προσχώρηση της Κροατίας να μην υπάρξει μεγάλο διάλειμμα έως την ένταξη της επόμενης χώρας» σημείωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα οι τρεις χώρες στο μέλλον να βρεθούν υπό την ίδια σκέπη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει να επιλύουν συνεργαζόμενες τα προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Στόχος μας είναι αυτή η περιοχή, που κάποτε ήταν εστία συγκρούσεων, να μετατραπεί σε περιοχή ενότητας, που θα προχωρήσει προς το μέλλον και θα εδραιώσει ισχυρή συνεργασία» υπογράμμισε ο κ. Γκιουλ και πρόσθεσε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι η περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά το κέντρο της και ότι η Σερβία είναι η καρδιά αυτή της περιοχής.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς είπε πως συναντήσεις όπως η σημερινή αποδεικνύουν ότι, μετά το ταραχώδες παρελθόν, τον 21ο αιώνα, όλοι επιθυμούν να γίνουν τα Βαλκάνια όαση ειρήνης. «Και οι τρεις χώρες είναι προσηλωμένες στην Ε.Ε. και έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και να αλληλοβοηθηθούμε» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση έλαβε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βοσνία το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας κ. Ιζετμπέγκοβιτς ανέφερε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα διεξαχθεί πιθανότατα στο Σαράγεβο, αλλά δεν απέκλεισε την πραγματοποίησή της στη Σρεμπρένιτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου