Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Γερμανικό σχέδιο για αναδιάρθρωση χρέους


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Gerrit Wiesmann

Η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους στην περίπτωση που οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αθήνας δεν θα πετύχουν την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι προθέσεις της Γερμανίας έρχονται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φοβάται ότι παραγραφές τοποθετήσεων μπορεί να πυροδοτήσουν χρηματοοικονομική κρίση ενώ το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να έχει πληγές από την προηγούμενη κρίση.


Το Βερολίνο, όμως, εκτιμά ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι εταίροι της στην ευρωζώνη μπορούν να αποφύγουν μία τέτοια απογοητευτική κατάσταση εάν πείσουν την Αθήνα να προσφέρει στους ομολογιούχους εθελουσία αναδιάρθρωση με εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Μία ιδέα είναι να πειστούν οι ομολογιούχοι να ανταλλάξουν επικίνδυνα ελληνικά κρατικά ομόλογα σχεδόν σε τιμές αγοράς για πιο ασφαλείς τίτλους που θα έχουν την εγγύηση της ευρωζώνης – περίπου όπως τα Brady Bonds που είχαν εκδοθεί στη Λατινική Αμερική την δεκαετία του 1980.

Εναλλακτικά ένα τραστ της ευρωζώνης – ενδεχομένως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας EFSF – θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα και να επεκτείνει τη διάρκειά τους ή να αποσύρει το χρέος, ένα σύστημα που είχε χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών στο πρόγραμμα HICP του ΔΝΤ.

Άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του Βερολίνου δηλώνουν πως εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές, αλλά η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών έχουν δαπανήσει πολύ χρόνο εξετάζοντας εναλλακτικές «φιλικές προς την αγορά».

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει εδώ και καιρό να προετοιμάζεται για την ελληνική αναδιάρθρωση» δήλωσε ένας από αυτούς στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Δεν πιέζει όμως την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν θα πετύχει εάν δεν το θέλουν οι Έλληνες». Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανακοίνωσε νέες περικοπές δαπανών και πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων την Παρασκευή για να ορθοποδήσει η χώρα. Δήλωσε πως η αναδιάρθρωση χρεών δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας.

Αν και θα είχε κέρδη από μία ενδεχόμενη μείωση χρέους, η Αθήνα, όπως και η ΕΚΤ, ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τις εγχώριες τράπεζες και για το μέλλον της χώρας στις αγορές, ακόμη και από ένα εθελοντικό σχήμα.

Η Γερμανία, όμως, έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την αλλαγή στάσης της. Ο Warner Hoyer, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στο Bloomberg την Παρασκευή ότι ένα εθελοντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης «δεν θα ήταν καταστροφικό» και πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να στηρίξει μία τέτοια προοπτική.

Ο Wolfgang Schaeuble, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έκανε λόγο αυτή την εβδομάδα για την ανάγκη «για περαιτέρω μέτρα» στην Ελλάδα. Την Παρασκευή δήλωσε πως είναι «παραπλανητικό» να νομίζει κανείς αναγκαστικά ότι αναφέρεται στην αναδιάρθρωση.

Τα σχόλια του κ. Hoyer έδωσαν τροφή στις ανησυχίες των επενδυτών περί διαγραφών και των συνεπειών τους. Το spread του επιτοκίου μεταξύ των 10ετών γερμανικών ομολόγων και των αντίστοιχων Ελληνικών διευρύνθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 1.000 μονάδων βάσης.

Οι δηλώσεις του υπουργού υποδηλώνουν πως αρχίζει να αναπτύσσεται διακομματική ομοφωνία στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συμμετέχουν ο κ. Schäuble και από την πλευρά των Ελεύθερων Δημοκρατών ο κ. Hoyer.

Πηγές οι οποίες έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα δήλωσε πως η εξασφάλιση βουλευτικής έγκρισης για οποιαδήποτε ελληνική αναδιάρθρωση θα μπορούσε να αποδειχθεί «πονηρή», κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα οικονομικά βάρη στο Βερολίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου