Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σενάρια για αναδιάρθρωση - πακέτο στην ευρωζώνη


Eurogroup: Επί τάπητος τα χρέη της ευρωπεριφέρειας

Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Σε ένα παλάτι στα περίχωρα της Βουδαπέστης συνεδριάζουν αύριο οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με τη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζιτών. Το συμβούλιο τόσο του Eurogroup όσο και του Ecofin της Παρασκευής και του Σαββάτου είναι άτυπα (δεν λαμβάνονται επίσημες αποφάσεις), αλλά ιδιαίτερα κρίσιμα γιατί οι σοβαρότερες συζητήσεις των τελευταίων ετών και ο προσδιορισμός των μελλοντικών αποφάσεων έχουν γίνει παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών της Ε.Ε.


Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, παρά τις επίσημες δηλώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς, τόσο το Βερολίνο όσο και η Φρανκφούρτη βρίσκονται επί ποδός για την κρίση χρέους στις περιφερειακές χώρες και ιδιαίτερα για την αρνητική τροπή που έχουν λάβει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Σενάρια για αναδιάρθρωση - «πακέτο» του χρέους των τριών προβληματικών χωρών (Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας) αναμένεται να διαρρεύσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς η κ. Άγγελα Μέρκελ φαίνεται να θέτει θέμα συστημικού κινδύνου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη.

Η λογική της αναδιάρθρωσης - «πακέτου» φαίνεται πως έχει τεθεί από συνεργάτες της κ. Μέρκελ, ώστε να συγκρατηθούν οι αναταράξεις και οι αντιδράσεις των αγορών.

Επίσης, όπως αφήνεται να διαρρεύσει από γερμανικές διπλωματικές πηγές, μια ξαφνική πολιτική απόφαση - σοκ της Ε.Ε. θα απορροφήσει πολιτικούς κραδασμούς στο εσωτερικό των προβληματικών χωρών, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και κερδοσκοπικές επιθέσεις εάν αντιμετωπιστούν από την ηγεσία της ευρωζώνης η κάθε μία ξεχωριστά.

Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν μια τέτοια πρόταση, εφόσον συζητηθεί, εμπεριέχει «κούρεμα» κρατικών ομολόγων ή μπορεί να γίνει μέσω του ταμείου EFSF και ειδικών δανείων που θα μπορεί να παραχωρεί στις προβληματικές χώρες ώστε να επαναγοράσουν το χρέος τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για την αύξηση των αρμοδιοτήτων του EFSF δεν έχουν ληφθεί ακόμα και βρίσκονται υπό διαβούλευση, με ορίζοντα τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου.

Στις διαβουλεύσεις του Εurοgroup αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται προ των πυλών ένταξης στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και για τους λόγους της επικείμενης αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 προς τα πάνω, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ιθύνοντες στην Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Από την πλευρά του το Εurogroup αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει σύντομα το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για το 2011 αλλά και της τριετίας 2012 - 2014, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχει ποντάρει πολύ στη συνεισφορά της τρόικας για την κατάρτιση του πακέτου μέτρων. Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν θα υπάρξουν μελέτες για την αποτελεσματικότητά τους, καθώς η τρόικα μπορεί μεν να προτείνει μέτρα, αυτά όμως πρέπει να εξειδικεύονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας κάθε χώρας.

Ο αξιωματούχος σημείωσε δε πως η έλλειψη της εξειδίκευσης και ανάλογης μελέτης όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το ελληνικό σχέδιο έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου