Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι Ισλανδοί λένε όχι στις αποζημιώσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών


Από την Deutsche Welle

Της Μαρίας Καστρισιανάκη - Λονδίνο

Χθες οι Ισλανδοί καταψήφισαν με ποσοστό 60% την αποζημίωση αλλοδαπών επενδυτών σε ισλανδικές τράπεζες που πτώχευσαν, ενώ οι 340.000 Βρετανοί και Ολλανδοί μικροεπενδυτές ζητούν πίσω τα χρήματά τους. Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ολλανδίας απαιτώντας την καταβολή ποσού ύψους 5 δισ. ευρώ από τις αρχές της Ισλανδίας. Μια ενέργεια που κρίθηκε απαραίτητη μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ισλανδία, όπου το 60% των πολιτών απέρριψαν σχέδιο αποζημίωσης των εν λόγω χωρών από την κυβέρνηση του Ρέικιαβικ.


Πρόκειται για χρήματα των Βρετανών και Ολλανδών καταθετών που χάθηκαν μετά την κατάρρευση της ισλανδικής τράπεζας Landsbanki το 2008.

«Η διεκδίκηση των χρημάτων είναι πατριωτικό καθήκον σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός ομόλογός του προειδοποίησε ότι «πέρασε η εποχή των διαβουλεύσεων τώρα αναλαμβάνει η δικαιοσύνη».

Σημειώνουμε πως, ενώ η κυβέρνηση της Ισλανδίας εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις των πολιτών της, αρχικά αρνήθηκε να αποζημιώσει τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Ολλανδίας, οι οποίες προέβησαν σε δανεισμό προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα στους 350.000 καταθέτες της Landsbanki, στους οποίους περιλαμβάνονταν και ασφαλιστικά ταμεία.

Το ζήτημα συζητήθηκε εξοντωτικά σε δύο γύρους συνομιλιών, επήλθαν συμφωνίες, αλλά δύο σχετικά σχέδια νόμου προσέκρουσαν στον Πρόεδρο της Ισλανδίας, ο οποίος άφησε τους πολίτες να αποφανθούν με δύο δημοψηφίσματα εντός 18 μηνών, και τα δύο απορριπτικά.

Βρετανία και Ολλανδία προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Επιτήρησης Ελεύθερου Εμπορίου γνωστό με τα αρχικά EFTA, με έδρα το Λουξεμβούργο και δικαιοδοσία σε χώρες που συνδέονται οικονομικά με την Ε.Ε. χωρίς να είναι μέλη της.

Παράλληλα Βρετανία και Ολλανδία απειλούν να μπλοκάρουν την ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε., οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προχωρούν άμεσα σε υποβάθμιση της ισλανδικής οικονομίας και το ΔΝΤ εξετάζει για δεύτερη φορά την αναστολή της δανειοδοτικής σύμβασης με τη χώρα ύψους 3,8 δισ. δολ.

[Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου