Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Το σύστημα και τα media


Από τον Σκακιστή

Δεν είναι μυστικό ότι τα media (παντού στον κόσμο) αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος εξουσίας. Στην Ελλάδα αυτή η σχέση (media - συστήματος εξουσίας) είναι σε τέτοιο βαθμό διαπλεκόμενη, που πολλές φορές είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς αν ο/η τάδε τηλεσχολιαστής είναι δημοσιογράφος ή κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ίδιο – σε γενικές γραμμές – συμβαίνει και στον Τύπο. Το μιντιακό σύστημα εξουσίας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει και να επιβάλει την πολιτική του μηχανισμού στήριξης του μνημονίου και του ΔΝΤ. Τώρα βέβαια που έχουν σφίξει οι κώλοι και οι συνέπειες αυτών των επιλογών γίνονται δυσβάσταχτες για την πλειοψηφία της κοινωνίας, τα ελληνικά media (και κάποια προσβεβλημένα στελέχη τους) προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν.

Είναι μάλλον αργά. Ο ελληνικός Τύπος στη συντριπτική του πλειοψηφία λειτούργησε (μεταπολιτευτικά) ως στυλοβάτης (επ' αμοιβή και μάλιστα χοντρή) ενός συστήματος εξουσίας το οποίο καταρρέει. Όσο κι αν προσπαθήσει να διαχωρίσει τη θέση του, δεν θα το καταφέρει. Θα πληρώσει (ήδη πληρώνει με τη μείωση των κυκλοφοριών και τη γενικότερη απαξίωση που δημοσιογραφικού «λειτουργήματος») το κόστος που του αναλογεί.

Για να γίνει σαφέστερη η υπηρεσία (μισές αλήθειες, αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης) που τα ελληνικά media πρόσφεραν στην κυβέρνηση, αρκεί μια αντιπαραβολή: Ακόμη και σήμερα στα ελληνικά τηλεοπτικά παράθυρα και την αρθρογραφία προβάλλεται η άποψη του μονόδρομου της πολιτικής του μνημονίου και το ΔΝΤ. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά (από την άλλη) για να δούμε πώς ο ιρλανδικός τύπος αντιμετώπισε την υπαγωγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ.

Το σύνολο των ιρλανδικών ΜΜΕ υπογράμμισαν ότι «η Ιρλανδία υπέγραψε την παράδοσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και πρόβλεψαν την πτώση της υπεύθυνης για την χρεοκοπία κυβέρνησης.

● Η Irish Sun σημείωσε ότι: «Έπειτα από κατάφωρα ψεύδη δύο εβδομάδων, η κυβέρνηση θα ζητιανέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από τη χρεοκοπία της χώρας που προκλήθηκε από την πολιτική της. Μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα σώσουν την οικονομία μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας».

● Με τίτλο «Μία επονείδιστη παράδοση» η Irish Daily Mail σημείωσε ότι πρόκειται για «μία άνευ προηγουμένου παράδοση», με την οποία η κυβέρνηση «έθεσε τέλος στην 90ετή ανεξαρτησία της χώρας» και «ύψωσε λευκή σημαία».

● Οι Irish Times ζήτησαν την παραίτηση της αντιλαϊκής κυβέρνησης. «Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για να τεθεί τέλος στο όνειδος. Ο (κυβερνών) συνασπισμός δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη» γράφει η εφημερίδα.

● Η Irish Independent χαιρετίζει το γεγονός ότι «επιτέλους, κάποιος έχει τον έλεγχο της χώρας». «Δυστυχώς, αυτό ο κάποιος εκπροσωπείται από ομάδες της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η παρουσία τους αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων. Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει».

● Η φιλοκυβερνητική Sunday Independent βγήκε με τίτλο «Μας είπατε ψέματα, μας καταστρέψατε. Για τη σωτηρία της Ιρλανδίας, φύγετε». Η εφημερίδα δημοσιεύει τα κεφάλια και των 15 υπουργών της κυβέρνησης και προτρέπει: «Σφάξτε τους (σαν γαλοπούλες) όλους μετά τα Χριστούγεννα»!

**

Αυτά στην Ιρλανδία, που προσήλθε δεύτερη μετά την Ελλάδα στο club των χωρών της Ε.Ε. που πτωχεύουν. Πρόκειται για ένα club που τα μέλη του θα πολλαπλασιαστούν γρήγορα, καθώς, μετά την Ιρλανδία, ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ενδεχομένως και η Γαλλία.

*

Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας αυτή η κοσμογονία αλλαγών και ανακατατάξεων, που επιβάλλεται η μελέτη και η αναζήτηση στρατηγικών επιβίωσης, στην Ελλάδα το σύστημα (υπό την ευρεία έννοιά του) ασχολείται με πειράματα πολιτικού δοκιμαστικού σωλήνα, με στόχο τη διάσωση και διαιώνισή του.

*

Η ΔΗμοκρατική ΣΥμμαχία της Ντόρας (ΔΗΣΥ ή... Δύση;) περιγράφει ένα τέτοιο πείραμα που μοιάζει με πολιτική «παρθενορραφή»: Η παλιά κυρία (της πολιτικής) Μπακογιάννη εμφανίζεται με τη βοήθεια mediakou photoshop αθώα κορασίς – σκέτη... κοκκινοσκουφίτσα – ικανή να μας διασώσει διά της αγνότητάς της.

*

Θα ήταν για γέλια όλη αυτή η ιστορία, αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη: Μέχρι τα μέσα του 2011 – όπως γράφουν ανοιχτά πια μεγάλες ξένες εφημερίδες – το ελληνικό κανόνι στην οικονομία θα έχει ακουστεί. Πιο απλά, θα ανακοινωθεί και επισήμως η πτώχευση...

*

Τότε, μέχρι τον Ιούνη του 2011, το σύστημα εξουσίας θα χρησιμοποιήσει κάθε του ικμάδα, κάθε διαθέσιμο δεκανίκι, προκειμένου να διασωθεί. Η αρχηγός Ντόρα και το κόμμα της κατασκευάστηκε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο: Για να «πουλήσει» την, υποτίθεται, Δημοκρατική Συνεργασία που είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της διεξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκαλέσουν στους εργαζόμενους πολίτες αυτής της χώρας οι συνέπειες της χρεοκοπίας.

*

Το εγχείρημα (της αρχηγού Ντόρας) έχουν ήδη αναλάβει να στηρίξουν και να προωθήσουν οι Ηρακλείς του συστήματος: Τα ελληνικά media ετοιμάζονται να παίξουν για μια ακόμη φορά το ρόλο τους ως υποστυλωμάτων. Είναι άλλωστε πολύ μακρινή ανάμνηση για τα ελληνικά media ο έλεγχος της εξουσίας, από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους ως κομμάτι της...

***

Θεωρούμε ότι αυτό που επέρχεται στη χώρα είναι τόσο μεγάλο και οδυνηρό, που κανείς μηχανισμός ελέγχου και χειραγώγησης (κόμματα εξουσίας, κόμματα - υποστυλώματα όπως της Ντόρας, του Καρατζαφέρη και άλλων, media) δεν θα καταφέρει να το διαχειριστεί και ως εκ τούτου να επιβιώσει αλώβητος.


1 σχόλιο:

 1. ΤΡΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ :

  -ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" ΣΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΠΟΤΕ!!!
  -ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΟΤΕ "ΤΑLK SHOW" ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ "ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΩΝ"
  -ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΟΤΕ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΘΕΛΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή