Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την επιμήκυνση


Από την Καθημερινή

Συνέντευξη του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη στον Αθανάσιο Έλλις

* Την περασμένη άνοιξη ποια ήταν η εικόνα για την Ελλάδα στο ΔΝΤ;

Μας έβλεπαν με μεγάλη καχυποψία διότι αποκρύψαμε ή διαστρεβλώσαμε στατιστικά στοιχεία, και δεν υλοποιήσαμε τις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει για εξυγίανση του δημοσίου τομέα και τη μείωση των ελλειμμάτων.

* Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει λάθος το Μνημόνιο.

- Εκεί που είχε φθάσει η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια άλλης εναλλακτικής λύσης διότι αυτή θα οδηγούσε σε πτώχευση. Δεν θα μπορούσε να καλύψει μισθούς, συντάξεις και δαπάνες νοσοκομείων. Η αναστάτωση στους καταθέτες θα οδηγούσε σε σοβαρότατη εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δεσμεύσει τις καταθέσεις, ενώ θα ασκούντο αφόρητες πιέσεις από τους εταίρους για να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη.

* Πώς έβλεπε το ΔΝΤ την καθυστέρηση της Ε.Ε.;

- Υπήρχε ένας προβληματισμός και, τελικά, μια δυσαρέσκεια για τη μη έγκαιρη παρέμβαση των Ευρωπαίων.

* Τι στάση τήρησε ο μεγαλύτερος μέτοχος, οι ΗΠΑ;

- Επισπεύδουσα, υποστηρίζοντας την άμεση λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί η χρηματοπιστωτική μόλυνση στην Ευρωζώνη και τον υπόλοιπο κόσμο.

* Τι αποφασίσθηκε στην κρίσιμη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τον Απρίλιο;

- Η εαρινή σύνοδος ήταν καθοριστική. Εκεί αποφασίσθηκε ότι η στήριξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι γενναία σε ό,τι αφορά το ποσό του δανείου. Ο Ντομινίκ Στρος - Καν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, ώστε να οριστεί το ποσό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ε.Ε.

* Σήμερα τι ακριβώς προτείνει το ΔΝΤ για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου;

- Τα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, συν δύο χρόνια αποπληρωμής του δανείου, θα γίνουν 4,5 για την περίοδο χάριτος και στη συνέχεια 5,5 για την αποπληρωμή του δανείου.

* Με τι επιτόκιο, και θα υπάρξουν νέοι όροι;

- Σε ό,τι αφορά το Ταμείο, το επιτόκιο καθορίζεται αυτόματα και είναι σαφώς χαμηλότερο από της Ε.Ε. Επίσης, θα εξειδικευθούν περισσότερο τα διαρθρωτικά μέτρα. Πρέπει να γίνουν πολλά έως τον Φεβρουάριο.

* Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση ενόχλησε;

- Σε γενικές γραμμές όλες αυτές οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται σε όσα έχουν συμφωνηθεί. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και τον Φεβρουάριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί πώς εφαρμόζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα εργασιακά και εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί να γίνουν κάποιες προσαρμογές για να προχωρήσουμε στην εκταμίευση και της τέταρτης δόσης.

* Μπορεί να συμβάλει ο κ. Στρος - Καν στην επίτευξη της πολιτικής συναίνεσης που ζητεί;

- Πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, αλλά είναι ανοιχτός σε προτάσεις. Έλαβε κάποιες προτάσεις από τον κ. Σαμαρά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά, τις οποίες θα εξετάσει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύει ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, διότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το συμφέρον του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά μιας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης και η επιτυχία θα βοηθήσει όχι μόνο την ίδια, αλλά και την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.


Οι περισσότερες χώρες είναι υπέρ

* Ποιες ενστάσεις τέθηκαν αρχικά στο Δ.Σ. για το δάνειο;

- Οι ενστάσεις αφορούσαν την καθυστέρηση της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος, στο πολύ υψηλό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5% έναντι 3% του ΔΝΤ), στην αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, στο εάν θα έπρεπε η Ελλάδα να λάβει ένα τόσο υψηλό δάνειο σε σχέση με την ποσόστωσή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στο κατά πόσον το πρόγραμμα θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επιστροφή του δανείου ιδιαίτερα λόγω της ραγδαίας αύξησης του δημοσίου χρέους.

* Η Ε.Ε. θα συμφωνήσει;

- Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. οι περισσότερες χώρες, μεταξύ αυτών και οι ευρωπαϊκές, εκφράσθηκαν υπέρ της επιμήκυνσης. Το Ταμείο αναμένει την έγκριση του Eurogroup για να προχωρήσει η διαδικασία. Τον Ιανουάριο μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις. Όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της ρύθμισης αυτής, ιδιαίτερα μετά την έγκριση του πακέτου για την Ιρλανδία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου