Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Μη σηκωθεί ο αποθαμένος...



Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Καλώς να τα δεχτούμε τα καμάρια μας. Ντομινίκ Στρος Καν (ΔΝΤ) και Όλι Ρεν (ευρωεπίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις) έρχονται χωριστά στην Αθήνα για να μιλήσουν στην ελληνική Βουλή και τις πολιτικές ηγεσίες. Τόσο χωριστά όσο χρειάζεται για να καταλάβουν και οι αδαείς ότι η τρόικα είναι διασπασμένη.

Θα μας ενημερώσουν για κάτι που δεν ξέρουμε; Μάλλον όχι. Είχαν καμιά σκορδοκαΐλα να μιλήσουν σε επιτροπές του ελληνικού κοινοβουλίου; Δεν θα έδιναν δεκάρα τσακιστή. Άλλωστε ήδη τη Βουλή την έχουν γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Ο Παπακωνσταντίνου υπογράφει τα πάντα αβλεπί ενδεδυμένος με υπερεξουσίες. Τότε; Τι τους φέρνει στα μέρη μας;

Προφανώς δεν ήρθαν να ενημερώσουν τους αντιπροσώπους του «έθνους χωρίς κυριαρχία» για κάτι που δεν ξέρουν, παρότι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις. Ούτε για να συγχαρούν τον Ραγκούση για την εκδίωξη 200.000 (κατά δήλωσή του, διότι 300.000 θα είναι σύμφωνα με τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης) από το Δημόσιο. Υποχρέωσή του είναι.

Ούτε έρχονται μέχρις εδώ για τα εύσημα στον Παπακωνσταντίνου για τον προϋπολογισμό του. Τόσες φορές του είπαν ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι του γούστου τους και άλλες τόσες του ξεκαθάρισαν ότι βρίσκεται τραγικά εκτός των στόχων του Μνημονίου. Ε, δημοσίως θα τον γλυκάνουν.

Εκτός αν έρχονται για να καθησυχάσουν τους αξιολογητές της Standard & Poors, που μας έβαλαν πάλι στο μάτι για νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας σε επίπεδο υπονόμου κατά τον Μάρτιο. Που λένε ό,τι ακριβώς βροντοφωνάζουν αναλυτές, ΜΜΕ και επενδυτές σ’ όλο τον κόσμο:

● Ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορούσε να έχει «αρνητικές συνέπειες στην έγκαιρη και πλήρη αποπληρωμή των μη κρατικών κατόχων ομολόγων». Άρα οι χώρες που δέχονται βοήθεια θα πτωχεύουν και θα «κουρεύεται» το χρέος τους, κυρίως εις βάρος των ιδιωτών ομολογιούχων.

● Ότι «η Ελλάδα ενδέχεται να γίνει μελλοντικά λήπτης χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης» πέρα από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Μα, το «Π» πριν από δέκα μέρες (και όσοι εν τω μεταξύ αντέγραψαν – αν δεν... ξέσκισαν – το ρεπορτάζ του) δεν είχε αποκαλύψει ότι το ΔΝΤ είναι πανέτοιμο να μας δανείσει ζεστά άλλα 50 δισ. ευρώ;

Ε, λοιπόν, δεν ξέρουμε τι θα πουν οι δύο ανθύπατοι, αλλά για καλό σίγουρα δεν θα είναι.


«Κοινωνική διάσταση»... άνευ σιέλου

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μείνει χωρίς πανηγυρισμούς για τα όσα θα πουν οι επιτηρητές. Εδώ η κυβερνησάρα μας πανηγυρίζει για μια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων του «μηχανισμού», η οποία:

● Ακόμη δεν αποφασίστηκε, πλην όμως θεωρήθηκε κάτι σαν... μπόνους για το ξέσκισμα του ελληνικού λαού, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό για τους βλοσυρούς επιτηρητές.

● Δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως δεκτή από τη Γερμανία.

● Δεν είναι βέβαιο με ποιους όρους θα γίνει αποδεκτή – αν τελικά γίνει – ούτε αν κάποιοι από τους εταίρους και δανειστές μας θα τη δουν να καταπίπτει στα κοινοβούλιά τους.

● Δεν είναι τίποτε άλλο από το πρώτο βήμα για την επερχόμενη πτώχευση.

Τόσο για τον Ρεν όσο και για τον Καν το σημαντικό δεν είναι ότι θα μιλήσουν στη Βουλή, αλλά τι χαμπέρια θα μεταφέρουν στην κυβέρνηση. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε συνεδρίαση του Eurogroup και αύριο του Ecofin. Έτσι ο επικεφαλής του ΔΝΤ:

● Θα μιλήσει αύριο στη Βουλή, όταν ήδη θα ξέρει τι έχει γίνει στο Eurogroup.

● Θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τον Σαμαρά και όποιον άλλο από την αντιπολίτευση και θα φτάσει η χάρη του μέχρι τους συνδικαλιστές και τους άλλους «κοινωνικούς εταίρους» για να τους περιγράψει πόσο το Ταμείο του – σε αντίθεση με τους κακούς Ευρωπαίους – λαμβάνει υπ’ όψιν και την «κοινωνική διάσταση» στο άνευ σιέλου «πήδημα» που μας περιμένει. Σαν τον πρωθυπουργό μας ένα πράμα...

● Θα ξαναπεί στους «δικούς μας» πόσο έτοιμος είναι να δώσει ένα ακόμη δάνειο, αν τυχόν, παρά την επέλαση του Παπακωνσταντίνου, συνεχίσουμε – που θα συνεχίσουμε – να μην μπορούμε να πληρώσουμε τους δανειστές μας.

Από την πλευρά του ο κομισάριος για τα θέματα του ευρώ θα πάει στη Βουλή την Πέμπτη, όταν θα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα μετά τις συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας. Όταν, ενδεχομένως, θα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα η τελική στάση και τις θέσεις της Γερμανίας στα μεγάλα θέματα: μηχανισμός χρεοκοπιών, επέκταση στη χρηματοδότηση του Ταμείου Στήριξης κ.λπ.


Η συναίνεση και το φέρετρο

Ύστερα απ’ όλα αυτά, την επόμενη εβδομάδα έρχονται και οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης. Στόχος η «συναίνεση», η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται στην Μπακογιάννη, τον Καρατζαφέρη και όποιον άλλο συμπαραταχθεί προθύμως από τους μικρότερους. Για να παραφράσουμε ένα παλαιό πολιτικό σύνθημα, «Συναίνεση δεν γίνεται χωρίς τον Σαμαρά». Τώρα αν θα είναι πιο «πειστικός» ο Παπανδρέου ή ο Στρος Καν έναντι του προέδρου της Ν.Δ. θα το δείξει η νεκροψία.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι ύστερα έρχεται η κρισιμότατη σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα βγουν μαχαίρια για όλα τα μεγάλα θέματα και κυρίως για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πτωχεύσεων και την τύχη της Ελλάδας. Εκεί ο πρωθυπουργός μας άλλη μια φορά θα τρίξει τα δόντια σ’ αυτή την άθλια Μέρκελ και τα ελληνικά κανάλια θα αναπέμψουν ύμνους στον μεγάλο εθνικό αγωνιστή. Φαίνεται ότι ο Καραμανλής, εκτός από την κατάσταση χρεοκοπίας, κληροδότησε στον Παπανδρέου και το playstation – άλλωστε εκεί μόνο μπορεί να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται.

Κατόπιν αυτών μπορούμε να συνοψίσουμε τα πολιτικά συμπεράσματα:

● Όταν τα όρνεα μαζεύονται πάνω από το πτώμα, τότε οι μόνοι που ανησυχούν είναι οι ύαινες...

● Πώς λειτουργεί η «επιμήκυνση»; Όσο μήκος (εξόφλησης) παίρνεις, τόσο... βάθος δίνεις.

● Όταν ο νεκροθάφτης ζητάει συναίνεση για να κάνει την κηδεία, τότε μάλλον φοβάται μη σηκωθεί από το φέρετρο ο αποθαμένος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου