Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα το 2011


Το σκίτσο του Στάθη έχει δημοσιευθεί στην Ελευθεροτυπία και έχει συμπεριληφθεί στο λεύκωμά του «Τα ανδρείκελα», εκδόσεις Λιβάνη

Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Τον δρόμο για νέα μέτρα μέσα στο 2011, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί, άνοιξε το υπουργείο Οικονομικών με τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου μνημονίου. Ο λόγος είναι η μαύρη τρύπα που θα αφήσει πίσω του το 2010 και, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οφείλεται κυρίως στην ένταξη πολλών υποχρεώσεων του Δημοσίου στο μέγεθος του ελλείμματος.

Τελικά, η δήλωση του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου (χωρίς να ερωτηθεί) ότι «η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο του ελλείμματος του 2010» δεν ήταν τυχαία. 


Αμέσως μετά, το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε κάποια από τα σημεία του επικαιροποιημένου μνημονίου, σύμφωνα με τα οποία:

● Η απόκλιση στα έσοδα το 2011 φθάνει τα 4 δισ. ευρώ, «λόγω της ύφεσης και της υφιστάμενης αδυναμίας στην είσπραξη φόρων».

● Το ΥΠΟΙΟ αναμένει ότι η απόκλιση θα αντισταθμιστεί από τη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών.

Παρά την αντιστάθμιση, «δεν διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες προσαρμογές».

● Η εκτίμηση ανεβάζει το έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ το 2010.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο επίτροπος κ. Ρεν όσο και ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχουν δηλώσει ότι η όποια «τρύπα» δημιουργηθεί στο 2010 θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα το 2011. Μάλιστα η αποτύπωση αυτή εμπεριέχεται και στο κοινό ανακοινωθέν του Νοεμβρίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που έκανε λόγο για «απαρέγκλιτη επίτευξη των στόχων» και για «δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει τη δέσμευση αυτή, που ουσιαστικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για επιπρόσθετα μέτρα το 2011. Σε αυτήν το υπουργείο αναφέρει:


«Για να αντισταθμιστούν κυκλικές και διαρθρωτικές επιπτώσεις στα έσοδα και να μειωθεί το έλλειμμα θα χρειαστεί περαιτέρω προσαρμογή της τάξης του 6,25% του ΑΕΠ, η οποία θα επιτευχθεί από τη μεταφορά της επίπτωσης μέτρων που εφαρμόστηκαν το 2010, από την εφαρμογή μέτρων το 2011, όπως έχουν προσδιοριστεί στο πρόγραμμα του Μαΐου, και από νέα μέτρα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ». 

Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου προκύπτει ότι:

1. Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 5% του ΑΕΠ την περίοδο 2012 - 2014, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου για έλλειμμα στο 3% το 2014.

2. Οι περικοπές στον τομέα της υγείας θα αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ το 2011.

3. Οι περικοπές από τις δημόσιες επιχειρήσεις θα κυμανθούν το 2011 γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ, μέσα από τη μείωση μισθών, επιδομάτων, καταργήσεων θέσεων εργασίας και μετατάξεων.

4. Τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς θα αυξηθούν κατά 30%.

5. Οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα περιοριστούν περαιτέρω «κατά τουλάχιστον 15%».

6. Το οικογενειακό επίδομα και αυτό της θέρμανσης θα δοθεί «μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη», χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

7. Ξεκινάει πιο επιθετική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με «πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων».

8. Το νομοσχέδιο για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους.

9. Επικυρώνεται και τυπικά το 5 προς 1 προσλήψεων στο Δημόσιο, με τις μετατάξεις να συνυπολογίζονται στην αναλογία αυτή, δηλαδή θα θεωρούνται νέες προσλήψεις.

10. Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και το κλείσιμο κρατικών φορέων του Δημοσίου.

11. Η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2012, όπως και οι μειωμένες εξοπλιστικές δαπάνες.

12. Το νέο μισθολόγιο που θα συμπεριλαμβάνει και τη σύμπτυξη των απολαβών θα αρχίσει από τα μέσα του 2011.

13. Η φορολογική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

14. Θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα με περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2011.

Σε αυτό το σημείο το ΥΠΟΙΟ αναφέρει ότι οι αλλαγές στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία πρόνοιας θα αποφασιστούν σε ξεχωριστή βάση από το κύριο συνταξιοδοτικό σύστημα και οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2011. Στόχος οι δαπάνες για τη σύνταξη να αντιστοιχούν μόλις στο 2,5% του ΑΕΠ.

15. Θα αυξηθούν σταδιακά το μέγεθος και η διάρκεια των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων, ανάλογα με της συνθήκες της αγοράς. Δρομολογείται η έκδοση ομολόγου της Διασποράς.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναμένεται να συζητηθεί στο Εurogroup του Ιανουαρίου, μαζί με την αξιολόγηση της τρόικας, ώστε να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου αμέσως μετά. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι με τη λήψη των επιπλέον μέτρων θα αρθούν και οι ενστάσεις, κυρίως της Γερμανίας, ώστε να επικυρωθεί και η απόφαση για παράταση της αποπληρωμής της δανειακής σύμβασης.

(Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μετάφρασης στα ελληνικά του μνημονίου χρηματοπιστωτικής πολιτικής καθώς και το αγγλικό κείμενο).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου