Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βρώμικη πολιτική για τα σκουπίδια


Από την Αυγή

Ταφόπλακα στην ανακύκλωση, ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από «σύμμεικτα» σκουπίδια, παράδοση της καθαριότητας σε διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι τα σχέδια που προωθούν βιαστικά κυβέρνηση και αιρετοί του δικομματισμού.

Σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών συλλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με την ανακύκλωση να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και να επιλέγεται σύστημα καύσης, που στο όνομα της ενέργειας μεγαλώνει την περιβαλλοντική ρύπανση, προωθείται από την κυβέρνηση, την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και την Περιφέρεια Αττικής με συνοπτικές διαδικασίες, παρακάμπτοντας ακόμη κι αυτόν τον «Καλλικράτη».

Χαρακτηριστική είναι και η βιασύνη του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ο οποίος εκχωρεί σε εργολάβους την αποκομιδή επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα του στόλου των απορριμματοφόρων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει στις μεθοδεύσεις για ιδιωτικές ακριβές και ρυπογόνες υπηρεσίες διαχείρισης των απορριμμάτων. Η Ανοικτή Πόλη τονίζει ότι η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε εισπράκτορα των πολλαπλάσιων σε σχέση με σήμερα δημοτικών τελών, τα οποία θα λυμαίνονται ιδιώτες εργολάβοι.


Μπλόκο από την ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων

Μπλόκο στις εκβιαστικές διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων ορθώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που πραγματοποίησε χθες νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κεντρικό ξενοδοχείο, όπου επιχείρησε να συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. της ΕΣΔΚΝΑ με θέμα την ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξυ Συνδέσμου και Περιφέρειας για τα απορρίμματα.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ καταγγέλλουν ότι κυβέρνηση, ΕΣΔΚΝΑ και Περιφέρεια Αττικής μεθοδεύουν με συνοπτικές διαδικασίες την αφαίρεση της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκχώρησή της στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Για τον λόγο αυτόν εξάλλου έχουν ματαιώσει ήδη δύο φορές με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΣΔΚΝΑ, κάτι που έγινε και τη χθεσινή μέρα με συγκέντρωση ξανά έξω από το ξενοδοχείο Emperial, όπου θα συνεδριάζει εκ νέου το Δ.Σ. Τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωσαν μάλιστα ότι, όπου και αν επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες να συνεδριάσουν, θα είναι απ' έξω αντιδρώντας δυναμικά.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, προτού μάλιστα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τα νέα αυτοδιοικητικά όργανα την 1η Ιανουαρίου, επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την επεξεργασία του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής επί 25 χρόνια, γεγονός που, απ' τη μια, θα χρεώσει με δυσβάσταχτα «τέλη εισόδου» τους δήμους και, απ' την άλλη, θα συμβάλει στην ενίσχυση των απολύσεων στον κλάδο.

Ειδικότερα η νέα προγραμματική σύμβαση παραβιάζει, κατ' αρχην, το σχετικό άρθρο 100, παρ. 2α του «Καλλικράτη», που ισχύει από τη δημοσίευση του Νόμου. Συγκεκριμένα δεν ορίζονται στο σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης τα κάτωθι, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικά στοιχεία:

● Το φυσικό αντικείμενο.

● Ο «προϋπολογισμός» των «μελετών, έργων, προγραμμάτων ή υπηρεσιών» που πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένα στην Προγραμματική Σύμβαση.

● Το «χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης». Αντί αυτού αναγράφεται μόνο η διάρκεια ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης.

● Οι «πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις».

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι ψευδές ότι «η Προγραμματική Σύμβαση συμβάλλει στην "εκπλήρωση των στόχων του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδίου της Αττικής". Με τη "βιολογική ξήρανση" που προωθεί κατά προτεραιότητα (700.000 τόν./έτος, άγνωστη ακόμη η μέθοδος για τους 127.500 + 127.500 τόν./έτος στην Ανατολική Αττική) μπαίνει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, μαζί και του οργανικού κλάσματος.

Για παράδειγμα από τους 700.000 τον./έτος της μονάδας βιοξήρανσης θα ανακυκλώνεται μόλις το 1,5% (μεταλλικά αντικείμενα).

Τέλος, η "διαγωνιστική διαδικασία" για την παραχώρηση των 4 μονάδων (σ.σ.: δύο στη Φυλή - Α. Λιόσια και από μία σε Κερατέρα και Γραμματικό) στους "ιδιώτες εργολάβους" θα είναι τόσο "τερατώδης" σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, που για πρώτη φορά στην ιστορία της αδιαφάνειας και της συναλλαγής η 'διαγωνιστική διαδικασία" θα ψηφιστεί με Νόμο από τη Βουλή»!


Ανοιχτή Πόλη: Όλα για τους εθνικούς εργολάβους της ενέργειας

Στο πλευρό της ΠΟΕ-ΟΤΑ τάσσεται και η Ανοιχτή Πόλη, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «εξελίσσεται μια μεθοδευμένη και εκβιαστική διαδικασία ώστε να ιδιωτικοποιηθεί συνολικά η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, που περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στο μέτωπο της επέκτασης και κατασκευής νέων "χώρων υγειονομικής ταφής" απορριμμάτων (τομέας που ήδη λυμαίνονται οι "εθνικοί εργολάβοι") αλλά και την έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας».

Σύμφωνα με το μοντέλο που επιχειρούν να επιβάλουν άρον-άρον, επισημαίνει η Ανοιχτή Πόλη, «η αυτοδιοίκηση θα κρατήσει βασικά τον ρόλο του εισπράκτορα των πολλαπλάσιων από σήμερα δημοτικών τελών που θα παραδίνει στους ιδιώτες. Θα αναλάβει κυρίως τα βάρη της διαδικασίας, δηλαδή την αποκομιδή, και θα δεσμεύεται από λεόντειες συμβάσεις ώστε να εγγυάται διαχρονικά την ύπαρξη άφθονου σύμμεικτου σκουπιδιού. Συνεπώς η ανακύκλωση στην πηγή και η κομποστοποίηση θα πάνε πολύ πίσω, καθώς δεν... βοηθάνε στο να τροφοδοτούνται με επεξεργασμένα καύσιμα τα επικίνδυνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου