Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οι μίζες της νέας γενιάς



Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και ο παλιός ο τρόπος που τρωγόντουσαν οι μίζες σε αυτή τη χώρα. Μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλοεκδότες έφαγαν ό,τι έφαγαν και τώρα πρέπει να ζήσουν με ό,τι μάζεψαν (μην ανησυχείτε, είναι εξασφαλισμένοι για 10 γενιές).

Το κράτος πτώχευσε και δεν έχει άλλα. Άλλωστε είμαστε ένα βήμα πριν από την επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους και, όπως είπε και ο υπουργός Oικονομικών, «κόβουμε από παντού, ακόμα και από τα αναγκαία». Ε, αφού είμαστε στο χείλος της καταστροφής, τουλάχιστο γλιτώσαμε από τους μιζαδόρους. Λάθος. Η μίζα στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει, απλά διοχετεύεται με μεθόδους new age και σε καρτέλ new age. Σε μια νέα κάστα διαπλεκόμενων, που αναδύθηκε μέσα από την κρίση.

Την ώρα που τα μέτρα που ελήφθησαν και αυτά που έρχονται θεωρούνται τουλάχιστον αιματηρά, που διαλύθηκαν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, πήξαμε στους φόρους και οι νεόπτωχοι αυξάνονται συνεχώς, εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ τρώγονται μετά μανίας, άνευ ελέγχου και με τις ευλογίες των κυβερνώντων.

Αυτά τα εκατομμύρια είναι μέρος όσων εξοικονομούνται από τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τους φόρους, από το δάνειο της τρόικας και από τα νέα δάνεια που θα μας «φορέσει» το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα της οικονομικοπολιτικής και κοινωνικής υποδούλωσής μας. Πώς δίδονται; Με τον πολύ απλό εξής τρόπο:

Πρέπει να επισπευστούν οι αποκρατικοποιήσεις; Συστήνεται μια επιτροπή με εγχώριους και ξένους «ειδήμονες» ώστε να κάνουν την απαραίτητη μελέτη.

Πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ; Κάθε ΔΕΚΟ και μια επιτροπή για το πώς θα γίνει.

Πρέπει να γίνουν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Επιτροπή.

Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας; Επιτροπή (εδώ τρώγονται και τα περισσότερα).

Πρέπει να επιταχυνθούν οι εφαρμογές του μνημονίου; Ειδική επιτροπή για να «συστήσει» στην κυβέρνηση πώς να το κάνει.

● Περιττό να σας πούμε ότι η κάθε επιτροπή έχει και παρακλάδια. Σε αυτό το πάρτι δεν συμπεριλαμβάνονται οι ειδικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και των υπουργών. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους και πόσα ακριβώς λαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους. Δεν ξέρουμε ποιες και πόσες εταιρείες εντός και εκτός έχουν προσληφθεί για να προσφέρουν τις συμβουλές τους και πώς δρουν.

Και όταν ανοίξει η όρεξη, σιγά μην μείνουν οι ενδιαφερόμενοι στις επιτροπούλες. Υπογείως τα διάφορα κέντρα εξουσίας έχουν μάθει ότι θα έρθει χρήμα κοινοτικό μέσω των κονδυλίων στήριξης για την πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα έργα. Και ετοιμάζονται τα καρτέλ μέσω δικηγορικών γραφείων να χτυπήσουν. Τα πράσινα έργα είναι το νέο αμάρτημα.

Θα διερωτηθεί κανείς με τόσους ειδήμονες γιατί υπάρχουν οι υπουργοί. Θα το αντι-γυρίσουμε και θα ρωτήσουμε γιατί χρειάζονται οι επιτροπές, αφού υπάρχουν οι υπουργοί, που υποτίθεται πως διορίζονται για να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά.

Και όμως. Παρά τον κοινωνικό πανικό που βιώνουμε, το πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να λειτουργεί με τον ακριβώς ίδιο τρόπο που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες και που μας έφερε έως εδώ. Το χάσμα μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών φαντάζει αγεφύρωτο, αλλά η οικογενειοκρατία τον χαβά της.

Αδελφοί, μανάδες, μπατζανάκηδες, κουνιάδοι καλούνται να ασκήσουν εξουσία και το κάνουν πλέον ανοιχτά, ελλείψει σοβαρής ηγεσίας. Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή αποφασίζουν και διατάσσουν άνθρωποι που δεν εξελέγησαν από τον λαό. Και δεν μιλάμε για τους τροϊκανούς. Μιλάμε για συγγενείς. Σε μια δημοκρατική χώρα αυτό θα ονομαζόταν coup-d'etat. Και ο νοών νοείτω.

Χμ. Μαζί με την νέα γενιά μίζας και των καρτέλ των frat boys, γεννάται επάξια η νέα κάστα οικογενειοκρατίας και η νέα φουρνιά παιδιών του κομματικού σωλήνα. Αυτή η νέα ομάδα θα μας σύρει μέχρι το 2025, όταν θα κληθούμε να αποφασίσουμε εάν ένας Παπανδρέου, Καραμανλής ή Μπακογιάννης θα μας βγάλει από το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου