Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Σκουπίδια: Deja vu


Από την Αυγή

Οι δρόμοι της Αθήνας έχουν γεμίσει σκουπίδια, οι κάδοι έχουν ξεχειλίσει προ πολλού, τα αυτοκίνητα παρασύρουν τα παρατημένα σκουπίδια και τα σκορπάνε στους δρόμους. Οι μέρες περνούν. Η ζέστη και η υγρασία επιβαρύνουν την κατάσταση. Η Αθήνα, αντί να θυμίζει Ευρώπη, θυμίζει Μέση Ανατολή.

Τις πταίει; Στα κανάλια τα πρωινάδικα και στα ραδιόφωνα τα παπαγαλάκια αναζητούν ενόχους και ζητούν κυρώσεις, εισαγγελείς, επιστρατεύσεις, παραδειγματική τιμωρία των «σκουπιδιαραίων» κάθε ειδικότητας. Και όμως όλα λειτουργούν «ρολόι». Οι εργαζόμενοι είναι στις θέσεις τους, τα σκουπίδια μαζεύονται και πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ, όπου και ξεφορτώνονται. Τι φταίει; Τι έχει αλλάξει;

Ο ΧΥΤΑ αποψιλώθηκε από προσωπικό καθώς, βάσει της οριζόντιας, προκρούστιας πολιτικής της κυβέρνησης, απολύθηκαν τεχνικά δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους όλοι οι συμβασιούχοι υπάλληλοι και έμειναν οι μόνιμοι, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 10 και δουλεύουν διπλοβάρδιες, αλλά για να καλύψουν τα κενά θα έπρεπε να δουλεύουν για δέκα.

Πρόκειται για ένα deja vu του Καλλικράτη. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων και μονίμων, περικοπή λειτουργιών και πόρων (500 εκατομμύρια για φέτος). Το «σπάταλο κράτος» θα απομειωθεί και μαζί μ' αυτό η αποκομιδή των σκουπιδιών, τα ΚΑΠΗ, οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όλες αυτές οι ανεπίτρεπτες πολυτέλειες.

Στο βάθος έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν το μάτι τα καλόπαιδα του outsourcing για να αναλάβουν ό,τι απ' αυτά που αφήνει το κράτος είναι προσοδοφόρο. Τρανταχτό παράδειγμα η κίνηση Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη προ διμήνου, όταν ανέθεσε την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία.

Γ.Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου