Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Νόμος είναι το δίκιο του... εργοδότη




Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ
Προφανώς οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στο υπουργείο Εργασίας περιγράφουν το μοντέλο εφαρμογής των νέων (μεσαιωνικών) εργασιακών σχέσεων που έφερε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» την ελληνική οικονομία. Ας ρίξουμε μια ματιά σ' αυτόν τον... εφαρμοσμένο «εκσυγχρονισμό».

Στις 19 Δεκεμβρίου τραγικό θάνατο (πτώση από τον τρίτο όροφο) βρήκε αλλοδαπός εργαζόμενος εταιρείας καθαρισμού, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ενώ καθάριζε τζάμια στο κτίριο του... υπουργείου Εργασίας της οδού Κοραή. Ο... άτυχος εργαζόμενος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, έχασε τη ζωή του δουλεύοντας εκτός των επιτρεπόμενων από την σύμβαση ωρών και χωρίς να υπάρχουν μέτρα προστασίας!

Από τη στιγμή που εργαζόμενος στο υπουργείο Εργασίας χάνει τη ζωή του δουλεύοντας παράνομα, εκτός ωραρίου, υποαμειβόμενος (δηλαδή «με την ψυχή στο στόμα»), εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι επικρατεί στην πιάτσα, αλλά και τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι στο κοντινό μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο τυπικά επιφορτισμένο με την προστασία των εργαζομένων υπουργείο απεκρύβη επί δέκα ημέρες. Το γεγονός αυτό, προφανώς, αποτελεί μια σαφή οδηγία του ίδιου του υπουργείου προς την «απανταχού» εργοδοσία για τον χειρισμό ανεπιθύμητων παρενεργειών και «παράπλευρων απωλειών» της μεσαιωνικής εργασιακής νομοθεσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου