Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αιχμάλωτη της κρίσης χρέους της Ευρώπης η ΕΚΤ...


Από το Euro2day

Φραγκφούρτη, ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές ως προς τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Παρατάθηκε μεν το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο, που καταδεικνύει την ανησυχία για το διογκούμενο χρέος των περιφερειακών χωρών, όμως ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ κράτησε τα χαρτιά του κλειστά ως προς τις μελλοντικές κινήσεις της Τράπεζας σε καίρια ζητήματα, όπως η αγορά κρατικών ομολόγων και η αύξηση του ποσού που διαθέτει για το πρόγραμμα αυτό.

Η ΕΚΤ πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της ισχυρότερης του αναμενομένου ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης και της ψαλίδας που ανοίγει μεταξύ του λεγόμενου σκληρού πυρήνα και των περιφερειακών χωρών και της συνεχιζόμενης αστάθειας στην αγορά ομολόγων που «χτυπάει» την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα κύρια νομίσματα.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε στο euro2day ότι ο λόγος που «ο κ. Τρισέ δεν είπε πολλά» είναι οι σαφείς διαφωνίες ανάμεσα στους κεντρικούς τραπεζίτες, με τους σκληροπυρηνικούς, και κυρίως τον Γερμανό Άξελ Βέμπερ, να υποστηρίζουν ότι πρέπει να μπει μορατόριουμ στο ύψος των αγορών κρατικών ομολόγων (sovereign bonds) και χρονοδιάγραμμα σταδιακής απεμπλοκής από το έκτακτο πρόγραμμα.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι περισσότεροι τραπεζίτες, ανάμεσά τους και ο κύριος Τρισέ, που θεωρούν ότι η ρευστότητα της οικονομικής συγκυρίας στην Ε.Ε., σε συνδυασμό με τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν έκρηξη του χρέος στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, καθιστούν οποιαδήποτε απόφαση πρόωρη και επισφαλή. Έτσι αποφασίστηκε να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να διεξαχθεί ο δεύτερος και πιο αυστηρός γύρος των στρες τεστ σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να διαπιστωθεί το εύρος οποιουδήποτε προβλήματος.

Στο χθεσινό συμβούλιο εκφράστηκε η ανησυχία ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές περιφερειακές τράπεζες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως, η ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα νέα ευρωπαϊκά όργανα (που τίθενται σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου), ώστε να πιέσει τις προβληματικές τράπεζες προς άμεση αναδιάρθρωση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα αποφασιστεί και το χρονικό σταδιακής απόσυρσης των μέτρων ρευστότητας.

1. Μέχρι τότε η ΕΚΤ θεωρεί ότι θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο) ως προς το εάν θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ιδιαίτερα με τη συμπεριφορά των αγορών και σιωπηλά συνεχίζουν τις αγορές κρατικών ομολόγων, χωρίς ωστόσο να δίνουν σαφή στίγματα προθέσεων υπό τον φόβο «ότι κάποιες χώρες θα επαναπαυθούν». Μάλιστα ο κ. Τρισέ εμφανίστηκε ενοχλημένος με την συμπεριφορά της αγοράς, που, όπως φέρεται να είπε, «προσπαθεί να επιβάλει στην ΕΚΤ τι πολιτική θα ακολουθήσει».

2. Οι αναλυτές της Φραγκφούρτης θεωρούν ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ θα δείξει δείγματα σταθεροποίησης με την Fed να επανέρχεται σταδιακά στην στήριξη του δολαρίου.

Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέμεινε να υπογραμμίζει ότι όλα τα έκτακτα μέτρα θα αποσυρθούν «όταν η ώρα είναι κατάλληλη» και ότι η αγορά κρατικών ομολόγων δεν μπορεί να μετατραπεί σε «US style» ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing). Δεν ανακοίνωσε αυτό που περίμεναν οι αγορές, δηλαδή μια επιθετική στρατηγική αγοράς ομολόγων.

Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο με έδρα τη Φραγκφούρτη, η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα της περιφέρειας «εάν θέλει να διασφαλίσει την ανάκαμψη της ευρω-οικονομίας». Μάλιστα διέρρευσαν φήμες ότι, ακόμα και την ώρα που μιλούσε ο κ. Τρισέ, η ΕΚΤ προχωρούσε σε αγορές ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.


Πώς είδαν οι αναλυτές τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Γιούργκεν Μιχελς, Citigroup: «Παρά την παράταση στο μέτρο ρευστότητας, η ΕΚΤ απογοήτευσε τις αυξανόμενες προσδοκίες των αγορών για αύξηση του ποσού για αγορά κρατικών ομολόγων. Αυτό αφήνει ερωτηματικά εάν θα υπάρξουν αρκετά κονδύλια για έκτακτο δανεισμό των περιφερικών χωρών και αυτό με την σειρά του θα δημιουργήσει περισσότερες πιέσεις στις χώρες αυτές. Εάν η κατάσταση στις αγορές επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως τον περασμένο Μάιο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αναγκαστούν να αποφασίσουν επιπρόσθετα μέτρα. Σε τέτοια περίπτωση θεωρούμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει την στήριξή της».

Μικαελ Σούμπερτ, Commerzbank: «Η νέα αναβολή στη στρατηγική εξόδου στηρίζει την άποψη ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2011. Το επόμενο βήμα προς την έξοδο αναμένεται να αποφασιστεί την άνοιξη και η απόσυρση των μέτρων αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο. Πιστεύουμε ότι πρώτα θα αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα και μετά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, παρά τις τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ότι δύο μπορούν να συνδυαστούν».

Μάρκο Βάλι, Unicredit: «Η ΕΚΤ προτίμησε να προχωρήσει με προσοχή και θεωρούμε ότι έπραξε σοφά λόγω της αστάθειας στις αγορές. Δεν υπήρξαν σοκαριστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις ως προς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Θεωρούμε ότι η πιθανότητα να αυξηθούν τα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση είναι αρκετά μεγάλη. Αλλά, ακόμα και αν οι πιέσεις των αγορών γίνουν ασφυκτικές, αμφιβάλλουμε εάν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επισήμως συγκεκριμένο ποσό».

Κάρστεν Μπρζέσκι, ING: «Οι αγορές δεν πείστηκαν με το ιρλανδικό σχέδιο διάσωσης και έστρεψαν τα μάτια στην ΕΚΤ, που πλέον είναι η τελευταία πηγή δανεισμού στην Ε.Ε. Κάποιοι θεώρησαν ότι η Τράπεζα θα χρησιμοποιούσε όλα τα όπλα που διαθέτει για να κατευνάσει τις αγορές. Δεν το έκανε όμως. Η ΕΚΤ επέλεξε τον συμβιβασμό. Η κρίση χρέους φαίνεται ότι βάζει φρένο στα σχέδια για στρατηγική εξόδου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου