Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

«Επιμήκυνση» για χρέη προς την... Τουρκία!


Από το analitis.com

«Η Ελλάδα ζήτησε να καθυστερήσουμε πληρωμή 190 εκατ. δολαρίων εξαιτίας της κρίσης στη χώρα και εμείς κάναμε αυτήν την παραχώρηση». Αυτά δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Taner Yildiz σε δημοσιογράφους στην Ιαπωνία εξηγώντας ότι το χρέος έχει να κάνει με την παροχή φυσικού αερίου προερχόμενου από το Αζερμπαϊτζάν. «Η Ελλάδα υποσχέθηκε να πληρώσει το χρέος μέσα στο ερχόμενο έτος» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται είδηση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα προχωρεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις για τη λήψη χρονικής πίστωσης προκειμένου να πληρώσει χρέος της σε άλλη χώρα, πέραν αυτών που συνδέονται με το πακέτο στήριξης ΔΝΤ - Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή είναι εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη, καθώς αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη για τις αγορές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της ούτε σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών και αναγκάζεται να ζητήσει επιμήκυνση ακόμη και για 190 εκατ. δολάρια.

Έτσι φαίνεται πως, στην περίπτωση που δεν ληφθεί μία από τις δόσεις του πακέτου στήριξης, η χώρα, όντως, θα είναι αδύνατον να πληρώσει βασικές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό και η πίεση θα αρχίσει να αυξάνεται ακόμη και από χώρες όπως η Τουρκία.

Ήδη το συγκεκριμένο γεγονός, αν αληθεύει ο ισχυρισμός του Τούρκου υπουργού Εμπορίου, είναι απόλυτα ταπεινωτικό για τη χώρα, αφού στο κλείσιμο του 2010 και μετά τη λήψη των σκληρότερων δημοσιονομικών μέτρων στη μοντέρνα ελληνική ιστορία, αλλά και με τη χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης, δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν τα χρωστούμενα στους... Τούρκους.

Θυμάται κανείς τα 15 δισ. δολάρια για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων μήπως;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου