Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σε ρόλο ευρω-επιτηρητή ο Παπαδήμος!




Ο Παπαδήμος αναλαμβάνει τα... greek statistics

Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των στατιστικών στοιχείων που θα στέλνει εφεξής η Ελλάδα στη Eurostat.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει ενημερώσει το οικονομικό επιτελείο πως οι έλεγχοι ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του έτους για το 2009 αλλά και ότι υπάρχουν ελλείψεις στα στοιχεία του 2010.


«Οι πρόσφατοι έλεγχοι έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2010, πέραν αυτών της περιόδου 2006 - 2009», αναφέρει υψηλά ιστάμενος κοινοτικός αξιωματούχος. «Οι καταγραφές φανέρωσαν ελλείψεις όχι μόνο στη συλλογή των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στο ότι ο τρόπος υπολογισμού συγκεκριμένων δαπανών και εγγυήσεων δεν ήταν απολύτως συμβατός με τους κανόνες ESA95».

O αξιωματούχος πρόσθεσε ότι για τις εξελίξεις έχει ήδη ενημερωθεί το οικονομικό επιτελείο και η απόφαση αξιοποίησης του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ – που ήδη είναι άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού – έχει να κάνει με το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στις αγορές, πως πλέον τα στοιχεία θα είναι αξιόπιστα, και με την προσπάθεια να ανακόψει τυχόν σεναριολογία από τις αναθεωρήσεις και των δεδομένων του 2010.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα επιβλέπει όλα τα στοιχεία που θα αποστέλλονται στο Λουξεμβούργο και θα είναι σε απευθείας συνεννόηση με τη Eurostat και τους αξιωματούχους της τρόικας, ώστε να παρακαμφθεί οποιαδήποτε πολιτική ανάμιξη.

Για τα ευρήματα της Eurostat, αλλά και το γεγονός ότι ενδέχεται να αναθεωρηθούν και στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2010, έχει ενημερωθεί και το προεδρείο του Eurogroup. Γι' αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα, χωρίς να ερωτηθεί επί του θέματος, ότι «η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της επανακατηγοριοποίησης ορισμένων κρατικών δαπανών».

Ο κ. Γιούνκερ αναφερόταν στο 2010 και στο γεγονός πως οι αναθεωρήσεις των στοιχείων αναμένεται να συνεχιστούν και το 2011. Και αυτό γιατί η Eurostat έχει αρμοδιότητα να ελέγχει μόνο προηγούμενα έτη. Για να αναθεωρηθούν στοιχεία του 2010 πρέπει να κλείσει η χρονιά.

Πάντως από την πλευρά της Κομισιόν αφήνεται να διαρρεύσει η δυσαρέσκεια του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν για τις εξελίξεις, η οποία φάνηκε και στις δηλώσεις του για επιπρόσθετα μέτρα το 2011. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι μόλις τον Σεπτέμβριο οι ελεγκτές άρχισαν να εντοπίζουν νέες μαύρες τρύπες στις οφειλές του Δημοσίου.

Στη γραμμή Ρεν συντάσσεται και η ΕΚΤ, που, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του επιτρόπου, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια στα στατιστικά στοιχεία όλων των χωρών που πρέπει να αποδεχθούν τις αυξημένες αρμοδιότητες που απέκτησε η Eurostat για ad hoc ελέγχους.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως βάσει των μέχρι τώρα ευρημάτων το έλλειμμα του 2009 κινείται στο 15,6% του ΑΕΠ και το χρέος πλησιάζει το 127%. Η ανησυχία των εταίρων μας σχετίζεται περισσότερο με την αύξηση του χρέους παρά με το έλλειμμα και, όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, «η ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση της αποπληρωμής του δανείου γίνεται όλο και πιο επιτακτική».

(Σημ. από Ανεμογκάστρι: Την αφίσα του θέματος βρήκα κατά τύχη στο http://stirion1982.blogspot.com/ χωρίς να γνωρίζω τίποτε για τον δημιουργό του ή τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Κάθε πληροφορία δεκτή στον χώρο των σχολίων).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου