Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η καλή μας... αγΕλλάδα


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Γιατί να είναι δυσαρεστημένος ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, ο κ. Στρος Καν, από την (αγ)Ελλάδα; Όσο το άρμεγμα συνεχίζεται χωρίς αντιρρήσεις, όλα θα είναι καλά και τα ωραία λόγια θα περισσεύουν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις επαφές του την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ με το ΔΝΤ την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα θεσμικά παγκόσμια λαμόγια, υπογράμμισε με κάθε τρόπο την προθυμία της αγελάδας να προσφέρει (τζάμπα) τα... μαστάρια της.

Εκτός το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μέσω του οποίου, η Αθήνα θα απαλλαγεί (!) από τα μερίδιά της σε επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, ενέργεια, real estate και τυχερά παιχνίδια, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει στόχο τη συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Ας δούμε, όμως, τι είναι αυτά τα χρήματα, τα 3 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει μέσα σε τρία χρόνια, και να τα συγκρίνουμε με κάποιες άλλες «ανελαστικές» δαπάνες. Δαπάνες τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να «κόψουμε» γιατί αφορούν καθαρό νταβατζιλίκι. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι νταβατζήδες πληρώνονται στην ώρα τους και χωρίς διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ (καλοκαίρι 2010), παρά τη «μαύρη φτώχεια», τα χρέη, τις εποπτείες, τις περικοπές και τη λιτότητα, οι ελληνικές κυβερνήσεις κατάφεραν να καταβάλουν και με το παραπάνω το νταβατζιλίκι. Στην κυριολεξία διέπρεψαν!

Με άλλα λόγια, η Ελλάς, εντός του 2009, κατόρθωσε (ήταν η μία από τις μόλις πέντε χώρες που το πέτυχαν) και ξόδεψε ποσό πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ποσοστό το οποίο έχει τεθεί ως κατώτατο όριο στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα συνέτριψε το όριο του 2% και εκτίναξε τις ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές της δαπάνες στο ποσοστό του 3,4% του ΑΕΠ, δηλαδή διέθεσε υπέρ ΝΑΤΟ ποσό, το οποίο ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ!

Με λίγη ακόμα προσπάθεια θα μπορούσαμε, μάλιστα, να ξεπεράσουμε ακόμα και τις ΗΠΑ σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, οι οποίες πήραν βραχεία κεφαλή έναντι της Ελλάδος και πρόσφεραν στο έτσι κι αλλιώς δικό τους ΝΑΤΟϊκό «μαγαζί» ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του αμερικανικού ΑΕΠ (παρεμπιπτόντως: «Ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες»...).

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα αυτά, τα 7 δισ. ευρώ δηλαδή, αν δεν είχαν διατεθεί στο «αμερικανικό ταμείο», αλλά για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, τότε όχι μόνο δεν θα χρειαζόταν να επιβληθούν στο λαό τα μέτρα του περασμένου Μάρτη (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση φόρων στη βενζίνη, κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση επιδόματος αλληλεγγύης κ.λπ.), αλλά θα υπήρχε και περίσσευμα για τα δημόσια ταμεία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ!

Το παράδειγμα, νομίζουμε, είναι μια σαφής απάντηση στο ερώτημα: «Πού πήγαν τα λεφτά». Απάντηση επίσης δίδεται και στο ερώτημα πού πηγαίνουν τώρα τα λεφτά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Μπράβο, παιδιά!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου