Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στο Αιγαίο η «μεγάλη μπίζνα»Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Μέσα στον χαμό της διακαναλικής εμφάνισης του πρωθυπουργού πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μια είδηση από την Τουρκία: Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο συζήτησε σενάρια για την «επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε μερικές περιοχές στα 7 μίλια και σε μερικές 8 μίλια». Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση διήρκεσε 4,5 ώρες και έγινε στο πλαίσιο της «ανασκόπησης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα».

Δεν χρειάζεται να μπει κανείς στην ουσία της συμφωνίας που ετοιμάζεται για το Αιγαίο ούτε είναι δυνατόν, καθώς τα στοιχεία είναι ακόμη ελλιπή. Ωστόσο δεν απαιτείται να είσαι ο Κίσινγκερ για να καταλάβεις ότι η συμφωνία η οποία προωθείται ταχύτατα και πιεστικά θα είναι σε βάρος του αδύνατου μέρους. Της Ελλάδας.

Η ταχύτητα την οποία έχουν προσλάβει οι διαδικασίες για τη διευθέτηση των «προβλημάτων» στο Αιγαίο οφείλονται στους εξής λόγους:

● Οι εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά (τιμές, προσφορά, ζήτηση κ.λπ.) έχουν οδηγήσει τις μεγάλες πετρελαϊκές αδελφές (Shell, για παράδειγμα) στην απόφαση να εκμεταλλευτούν νέα κοιτάσματα, όπως αυτά στο Βόρειο Αιγαίο και την περιοχή του Καστελόριζου.

● Η εμμονή του Γιώργου Παπανδρέου να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έλυσε το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

● Η γενικότερη αδυναμία της Ελλάδας, η οποία πηγάζει από την κατάρρευση της οικονομίας της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ενώ η εσωτερική πολιτική ατζέντα κινείται μεταξύ του γελοίου πολιτικού λόγου («δεν θέλω χειροκρότημα για ό,τι έκανα μέχρι τώρα» είπε... σεμνά ο πρωθυπουργός στη διακαναλική) και της τραγικής οικονομικής κατάστασης, η μεγάλη μπίζνα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου προχωρά ταχύτατα, λες και είναι μια από τις τελευταίες δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσει η παρούσα κυβέρνηση...


1 σχόλιο:

  1. Αχ...να το χαιρόμαστε τέτοιον ηγέτη.,γαμώτο και δεν υπάρχει χώρα που να δέχεται μετανάστες,να φύγω από αυτό το μπορντέλο που όλοι ψιθυρίζουν αλλά κανένας δε βγαίνει στο δρόμο να φωνάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή