Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ομοβροντία μέτρων μετά τις εκλογές


Από την Αυγή

Του Θάνου Παναγόπουλου

Η μεγάλη αστοχία του προϋπολογισμού του 2010 (υπέρβαση ελλείμματος κατά 1,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο με υστέρηση εσόδων περί τα 3 δισ. ευρώ), σε συνδυασμό και με την εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 στα επίπεδα του 16% του ΑΕΠ, φέρνουν πρόσθετη επιβάρυνση για εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά. Μάλιστα οι έως τώρα εκτιμήσεις ανεβάζουν την υπέρβαση του ελλείμματος κάπου μεταξύ 1,6 και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τα νέα μέτρα, ύψους 4 δισ. για το 2011, θα ανακοινωθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα επιφέρουν ακόμη ένα χτύπημα στους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Μάλιστα τα μέτρα θα συνοδευτούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και με παράταση του Μνημονίου έως το 2016, κάτι που προοιωνίζεται ακόμη πιο άγρια και σε βάθος (τουλάχιστον) εξαετίας λιτότητα, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η αποπληρωμή των συσσωρευμένων από το δάνειο ΕΚΤ - ΔΝΤ - Ε.Ε. τοκοχρεωλυσίων έως το 2018.

Πρώτο υποψήφιο θύμα των νέων μέτρων αναμένεται να είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ, καθώς σχεδιάζονται και νέες περικοπές των επιδομάτων τους.

● Για ακόμη μία φορά (από την 1η Ιανουαρίου 2011) θα έλθουν αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, των αλκοολούχων ποτών και των τσιγάρων.

● Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αυτή τη φορά και την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

● Βέβαιο είναι πως θα αυξηθούν συντελεστές ΦΠΑ και οι τιμές σε τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κόμιστρα ταξί και εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.

● Θα απογειωθούν εκ νέου τα τέλη κινητής τηλεφωνίας και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2012.

Ως αιτιολογία της επιβολής των νέων μέτρων η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, που θα κλείσει με σημαντική υπέρβαση της πρόβλεψης που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο Μνημόνιο, καθώς:

● Θα υπάρξει η ενσωμάτωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ στο συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και αναμένεται να επιβαρύνει με επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2009 και 1,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2010.

● Θα υπάρξει απόκλιση στους νέους, για 4η φορά, αναθεωρημένους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2010.

Αναλυτικά το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που θα περιληφθεί στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 θα προβλέπει:

1. Πρόσθετες περικοπές στις αποδοχές 770.000 υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης και χιλιάδων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Στο πλαίσιο εφαρμογής των ρυθμίσεων για το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές ή ακόμη και σε καταργήσεις επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε υπουργεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου επιχορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς επίσης και χιλιάδες λειτουργοί του Δημοσίου, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι καθηγητές των ΤΕΙ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες.

2. Κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε μόλις 0,021 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πλέον ίδιος με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, από την 1η Ιανουαρίου 2011. Ο ενιαίος ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,39 ευρώ το λίτρο, οπότε η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξης των 0,37 ευρώ το λίτρο και η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών (πρόσθετη διαφορά ΕΦΚ + ΦΠΑ 23%) θα φθάσει τα 0,45 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην εξασφάλιση πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εντός του 2011.

3. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για επιπλέον έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

4. Επιβολή νέων αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων καπνού. Σχεδιάζεται νέα αύξηση των ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά κατά 10%-20%, ενώ παράλληλα προωθείται η αναμόρφωση της φορολογίας των προϊόντων καπνού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σταματήσει η απώλεια φορολογικών εσόδων που προκαλούν οι μειώσεις τιμών τις οποίες αποφάσισαν τον Αύγουστο μεγάλες καπνοβιομηχανίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα παρέμβαση θα προβλέπει είτε τη σημαντική αύξηση του ελαχίστου ορίου του ΕΦΚ των τσιγάρων (από το 75% στο 85% ή ακόμη και σε επίπεδα ανώτερα του 90% της πλέον ζητούμενης τιμής) είτε την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Από τις νέες αυξήσεις στους ΕΦΚ των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων καπνού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

5. Νέες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ για δεκάδες αγαθά και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης καθώς και για υπηρεσίες υψηλής ζήτησης από την 1.1.2011. Σχεδιάζεται η ανακατάταξη προϊόντων μεταξύ:

● Του βασικού συντελεστή ΦΠΑ 23%, στον οποίο υπάγονται οι πωλήσεις ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, πλαστικών, χημικών και χαρτικών ειδών και οι υπηρεσίες που παρέχουν χιλιάδες κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

● Του μεσαίου συντελεστή 11%, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα τιμολόγια των ξενοδοχείων και των ξενώνων και τα εισιτήρια των θεαμάτων (πλην θεάτρου).

● Του χαμηλού συντελεστή 5,5%, στον οποίο υπάγονται οι πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων και τα εισιτήρια του θεάτρου.

Πληροφορίες αναφέρουν, ειδικότερα, ότι εξετάζεται η μετάταξη μικρού αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% στο 23%, η αύξηση του συντελεστή στο 13% για μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται σήμερα στο 11%, η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή από το 5,5% στο 6,5% και η μείωση του συντελεστή από το 11% στο 6,5% για συγκεκριμένα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης (π.χ. γάλα, ψωμί κ.λπ.), ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι ανακατατάξεις εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές με 1 δισ. ευρώ.

6. Αυξήσεις στα φορολογικά τέλη των κινητών τηλεφώνων και στα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυξήσεις έως 20% στα φορολογικά τέλη που επιβαρύνουν τα καρτοκινητά και τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας με συνδέσεις και στα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2012, τα οποία θα καταβάλουν το τελευταίο δίμηνο του 2011 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι ΙΧ και άλλων οχημάτων για πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου