Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ενίσχυση της εποπτείας του ΔΝΤ ζητούν οι υπουργοί Οικονομικών



Από την kathimerini.gr

Οι επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας κάλεσαν σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επίβλεψη της παγκόσμιας οικονομίας παρακολουθώντας στενά τα νομίσματα και τις πολιτικές των πλούσιων χωρών ώστε να προληφθεί μια άλλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι 187 χώρες μέλη του ΔΝΤ ζήτησαν «δίκαιη επίβλεψη» και δήλωσαν ότι η αποκάλυψη ευάλωτων σημείων σε προηγμένες οικονομίες αποτελεί προτεραιότητα, κάτι που συνιστά εν δυνάμει σημαντική στροφή για το Ταμείο, το οποίο ήταν παραδοσιακά προσεκτικό στο να δίνει συμβουλές στους μεγαλύτερους μετόχους του.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο της οργανωτικής επιτροπής, οι υπουργοί δήλωσαν ότι «οι εντάσεις και η ευαισθησία» παραμένουν στην παγκόσμια οικονομία εξ αιτίας «της ευρείας παγκόσμιας έλλειψης ισορροπίας, της συνεχιζόμενης αστάθειας στη ροή κεφαλαίων και στις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Το ΔΝΤ πρέπει «να εμβαθύνει την εργασία του στους τομείς αυτούς και να συμπεριλάβει μια σε βάθος μελέτη για να βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών διαχείρισης της ροής κεφαλαίων», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν επιθετικά την Κίνα να αφήσει το γουάν της να αντιμηθεί ταχύτερα, ζητούσαν από τις χώρες να δώσουν στο ΔΝΤ μεγαλύτερη επιρροή ώστε να διαιτητεύει σε νομισματικές διενέξεις.

«Χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω δράση για να ενισχυθεί ο ρόλος του θεσμού και η αποτελεσματικότητά του ως παγκόσμιου σώματος για την μακροοικονομική επίβλεψη και τη συνεργασία στην πολιτική» αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της επιτροπής καθοδήγησης του ΔΝΤ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα φαίνεται ότι περιέλαβαν τα σημεία που ήθελαν στην τελική ανακοίνωση.

● Η Ουάσιγκτον ήθελε να μιλάει το ΔΝΤ με μεγαλύτερη «ειλικρίνεια» όταν συμβουλεύει χώρες σε θέματα πολιτικής και αυτός ο όρος υπάρχει στην ανακοίνωση.

● Το Πεκίνο είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για μια «δίκαιη» προσέγγιση και η λέξη αυτή περιλαμβάνεται δύο φορές.

Τα μέλη του ΔΝΤ δεν έφτασαν να υποστηρίξουν επισήμως στην ανακοίνωση μια πρόταση του ΔΝΤ με την οποία θα δημιουργούνταν ένα πρόγραμμα πολυμερούς επίβλεψης, ιδέα που προσήλκυσε ανάμικτες αντιδράσεις από τις χώρες μέλη.

Κάλεσαν το Ταμείο να μελετήσει σε βάθος πώς μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση των ροών κεφαλαίων, αλλά ανέβαλαν τη λήψη πιο συγκεκριμένων αποφάσεων για τον επόμενο χρόνο.

Ο Εσουάρ Πρασάντ, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ που εργάζεται τώρα στο Brookings Institution της Ουάσινγκτον, δήλωσε πως η ιδέα της διευρυμένης επίβλεψης από το ΔΝΤ ακούγεται πολύ οικεία.

«Το ΔΝΤ προσπαθεί να εφεύρει ξανά τον τροχό», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι προτάσεις είναι «καινούρια φανταχτερά ονόματα για παλιούς μηχανισμούς επίβλεψης» και δεν δίνουν στο ΔΝΤ καμιά ισχυρότερη εξουσία για να μετατρέψει σε δράση τις συμβουλές του για την πολιτική. «Καθεμιά από τις μεγάλες οικονομίες ενθαρρύνει το ΔΝΤ να πιέζει περισσότερο άλλες χώρες, όμως καμιά δεν δείχνει προθυμία να παραχωρήσει στο ΔΝΤ μια τέτοια ισχύ επί της δικής της πολιτικής», δήλωσε.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το πώς θα μεταρρυθμιστεί η δομή της ψηφοφορίας του διεθνούς οργανισμού. Ένα πακέτο συμφωνίας που θα δώσει στις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου μεγαλύτερο λόγο «απέχει μόνο λίγες εβδομάδες» συνέχισε ο ίδιος.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Γιούσεφ Μπούτρος Γάλι, που ήταν επικεφαλής της συνόδου της οργανωτικής επιτροπής, τόνισε ότι κυβερνήσεις δεν μπορούν να παραβλέψουν τις διαφορές τους στον τομέα των ισοτιμιών, αλλά μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση που είναι αναγκαία.

Το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα στήριξε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που ζήτησαν την επανεκτίμηση των νομισμάτων των αναδυομένων οικονομιών υπέρ των πλουσιοτέρων κρατών.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει «να ενισχύσει την εποπτεία του στην πολιτική των συναλλαγματικών ισοτιμιών» σε μια προσπάθεια για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Κίνα και στις άλλες αναδυόμενες παγκόσμιες οικονομίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου