Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ώς πότε ραγιάδες;


Λαοί και ευρω-λιτότητα

Από το Έθνος

Toυ Γιώργου Δελαστίκ

Λαοί υπάκουοι, που σκύβουν το κεφάλι και υπομένουν βυθισμένοι στη δυστυχία τους τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Λαοί ανυπάκουοι, που αντιδρούν με σφοδρότητα στα μέτρα αυτά, βγαίνουν στους δρόμους και με αλλεπάλληλα κύματα διαδηλώσεων ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό, εκδιώκοντας τις κυβερνήσεις που επιχειρούν μια γιγαντιαία ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. 

Λαούς που ανήκουν και στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία έχει να επιδείξει η Ευρώπη στις μέρες μας. Στη διάρκεια αυτής της κρίσης οι Ευρωπαίοι πολίτες με τη στάση τους συνδιαμορφώνουν τη μοίρα τους.

1. Οι Γάλλοι στους δρόμους. Τρεις φορές μέσα σε έναν μήνα, πάνω από 2.500.000 διαδηλωτές κάθε φορά πλημμύρισαν τις πόλεις! Δεκαπέντε χρόνια έχουν να γίνουν τέτοιες κινητοποιήσεις. Ο Σαρκοζί εμφανίζεται ανυποχώρητος στο θέμα της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, κάνοντας μόνο δευτερεύουσας σημασίας υποχωρήσεις. Αν όμως επιμείνει μέχρι τέλους, πιθανότατα η ήττα του στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2012 θα έχει σφραγιστεί ήδη από τώρα.

2. Έπος των Ισλανδών. Εξεγέρθηκαν το φθινόπωρο του 2008 και ακόμη δεν έχουν σταματήσει! Αν οι ελπίδες των Ευρωπαίων εργαζομένων εναποτίθενται στον γαλλικό γίγαντα, ο ανυπόκριτος θαυμασμός τους ανήκει στον ισλανδικό «ψύλλο» – σ’ αυτό το έθνος των 320.000 ανυπότακτων Βίκινγκ που έχουν κάνει τα πάντα.

Ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Δεξιάς. 

Εξευτέλισαν τη νέα κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, όταν αυτή υπέκυψε στις πιέσεις των Άγγλων και της Ε.Ε. και υπέγραψε συμφωνία να πληρώσει ο ισλανδικός λαός τα χρέη των Ισλανδών τραπεζιτών στο εξωτερικό.

Υποχρέωσαν τον πρόεδρο να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εκεί, μόνο το... 1,8% (!!!) ψήφισε υπέρ της συμφωνίας που είχε υπογράψει η κυβέρνησή τους και το 93% κατά! Δεν σταμάτησαν. 

● Τη Δευτέρα περικύκλωσαν το κοινοβούλιο 8.000 διαδηλωτές – περισσότεροι δηλαδή από όταν ανέτρεψαν τη Δεξιά – ζητώντας να μη χάσουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε. Η νίκη των διαδηλωτών ήρθε ήδη προχθές. Ο υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε ότι οι κρατικοποιημένες πλέον τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων! Τεράστια ανακούφιση.

3. Οι Ούγγροι σάρωσαν τους σοσιαλιστές που υπήγαγαν τη χώρα στο ΔΝΤ. Στις εκλογές τούς εκμηδένισαν κατακρημνίζοντάς τους από το 44% στο 19%. Έφεραν στη θέση τους τη Δεξιά, η οποία διέκοψε τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για νέο δάνειο.

Οι Ούγγροι ψηφοφόροι την αντάμειψαν για τη στάση της. Θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Κέρδισε τις 22 από τις 23 πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας, ενώ για πρώτη φορά κέρδισε και τον δήμο της Βουδαπέστης, επικρατώντας μάλιστα στα 19 από τα 23 διαμερίσματα της ουγγρικής πρωτεύουσας.

4. Οι Ρουμάνοι διαδηλώνουν ασταμάτητα. Χιλιάδες διαδηλωτές – κάθε μέρα και κάποιος άλλος επαγγελματικός κλάδος – παραλύουν αδιάκοπα τη ζωή του Βουκουρεστίου. Αυξάνονται οι πιθανότητες ότι η δεξιά κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ θα ανατραπεί μέσα στον μήνα αυτόν, καθώς βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αποσκιρτούν προς τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. Μετά τη μείωση κατά 25% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάσταση στους δρόμους είναι εκτός ελέγχου.

5. Γενική απεργία στην Πορτογαλία τον επόμενο μήνα. Έγινε ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου γενική απεργία στην Ισπανία. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θαπατέρο στην Ισπανία θεωρείται βέβαιο ότι θα χάσει τις εκλογές την άνοιξη – η Δεξιά προηγείται ήδη 15 μονάδες.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Σόκρατες στην Πορτογαλία, η οποία εξελέγη πέρυσι, είναι απίθανο να βγάλει την τετραετία.

Ξεσηκώθηκαν οι Βούλγαροι - 10.000 διαδηλωτές είχε την Πέμπτη στη Σόφια. 6. Μέχρι και στα Σκόπια διαδήλωσαν για το ασφαλιστικό 2.000 αστυνομικοί εν στολή!

7. Διαδηλώσεις και στην Πολωνία, όπως και στην Τσεχία, αλλά και τη Σλοβενία.
Σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες είναι στους δρόμους, αλλά οι κυβερνήσεις παραμένουν αδιάφορες.


1 σχόλιο:

  1. Καί στην Ελλάδα διαδηλώνουμε. Κάνουμε αντίσταση απέναντι στην τηλεόραση. Δεν βλέπουμε κανένα Ελληνικό σείριαλ.Όλοι βλέπουμε τον Ονούρ Μπέη. Αντε μερικοί βλέπουν και την Λάμια. Όμως περιμένετε, ακόμη δεν βρεθήκαμε με την πλάτη στόν τοίχο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή