Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

«Αδιέξοδα και οφθαλμαπάτες»



Διήμερο του Άρδην στη Θεσσαλονίκη

Από τον Εναλλακτικό Χώρο Πολιτικής και Πολιτισμού

Χρόνια τώρα η Θεσσαλονίκη ήταν αφημένη στο έλεος της υποβάθμισης και της εκποίησης. Οι ζωτικές δυνάμεις της πόλης κατεδαφίστηκαν από τον οδοστρωτήρα του εύκολου πλουτισμού και καθετί δημιουργικό σίγησε. Έτσι η πόλη κινούνταν σε μια παρασιτική εμπορική και καταναλωτική τροχιά, έχοντας εγκαταλείψει την παραγωγή, τη δημιουργία, τον πολιτισμό ή την πολιτική και μένοντας σε μια αφασική κατάσταση.

Η συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών και της εμπορικής δραστηριότητας έφερε στο φως τα πραγματικά χαρακτηριστικά της «σύγχρονης» Θεσσαλονίκης.

Μιας πόλης χωρίς όραμα, να περιμένει άλλοτε τα ψίχουλα από την Αθήνα και άλλοτε τα πακέτα της Ε.Ε. για να υπάρξει.

Μιας πόλης χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς πράσινο, χωρίς συγκοινωνιακές μελέτες, χωρίς καμία προοπτική ανασύστασης του καθοριστικού ρόλου της στον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο.

Μιας πόλης που φορτίζεται ιδεολογικά από τα φαντάσματα των εθνομηδενιστικών κύκλων του Αριστοτελείου και ορισμένων νεο-οθωμανών επιχειρηματιών, στον οποίο αντιτάσσεται απλώς ένας ανίσχυρος και κραυγαλέος Άνθιμος με ολίγον Ψωμιάδη.

Μιας πόλης που θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στον νεο-οθωμανό Μπουτάρη και στον ολίγιστο... Γκιουλέκα.

Και αυτό τη στιγμή που το κέντρο βάρους του ελληνισμού θα έπρεπε να μεταφερθεί από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Μπρος σ' αυτήν την κατάσταση εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Για αυτό επιλέξαμε να κάνουμε δύο συζητήσεις για τη Θεσσαλονίκη, με αιχμή του δόρατος τα σημεία όπου πραγματικά υστερεί.

Την Παρασκευή θα μιλήσουμε για την ιδεολογική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης, για την πνευματική της διάσταση στο παρελθόν και τις προοπτικές της για το μέλλον, ενώ το Σάββατο θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η πόλη στην ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας, την ευημερία των κατοίκων της και τη σημασία της σε μια βαλκανική συνεργασία. Αναλυτικά:

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, ώρα 7.30 μ.μ.

«Η ιδεολογική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης»

Ομιλητές: Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής. Κώστας Ζουράρις, συγγραφέας. Στέλιος Κούκος, δημοσιογράφος. Συντονιστής: Κρίτων Σαλπιγκτής, συγγραφέας.

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010, 7:00 μ.μ.

«Μεταξύ εγχώριας ταυτότητας και βαλκανικής προοπτικής»

Ομιλητές: Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας. Δημήτρης Γαρούφας, πρ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Δημήτρης Μάρτος, Αρχιτέκτων, συγγραφέας. Γιώργος Τοζίδης, οικονομολόγος. Συντονιστής: Θανάσης Τζιούμπας, οικονομολόγος.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Εναλλακτικό Χώρο Πολιτικής και Πολιτισμού του περιοδικού Άρδην και της εφημερίδας Ρήξη στη Θεσσαλονίκη. Διεύθυνση: Βαλαωρίτου 1 & Δωδεκανήσου γωνία (έναντι ΟΑΕΔ) 8ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας: 2310 543751.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου