Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Νέο μνημόνιο στην άκρη του τούνελ...


Από Το Ποντίκι 28.10.2010 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Σε μια πρωτοφανή απειλή ότι, εάν δεν ψη­φίσει ο λαός μαζικά τον... Σγουρό και τους λοιπούς υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στις δημο­τικές εκλογές, οι αγορές θα μας τιμωρήσουν με άνοδο στα σπρεντ, προέβη ο πρωθυπουργός! Τη στιγμή που έλεγε ότι τα σκληρά μέτρα που έχουν παρθεί, αλλά και αυτά που θα έρθουν, λαμβάνο­νται για να κατευναστούν οι αγορές και να μας... πιστέψουν, δεν δίστασε να προσθέσει ότι οι αγο­ρές «θα διαβάσουν το μήνυμα των εκλογών» και θα κινηθούν αναλόγως...

Μπροστά στην επαπειλούμενη συντριβή φαί­νεται πως ούτε αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να αντισταθεί στη γλύκα της εξουσίας και έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό. Έριξε (και αυτό) το μπα­λάκι στον ελληνικό λαό λέγοντας «διαλέξτε τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στις αγορές» και δηλώ­νοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι, αν η κοινωνία μαυρίσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, θα μαυρίσει και η τσέπη μας.

Η δίωρη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου φανέ­ρωσε ότι με πρωθυπουργική βούλα πλέον μπαί­νουμε στο τούνελ μονιμοποίησης του μνημονίου ή, για να το πούμε καλύτερα, σε ένα νέο μνημόνιο, οι όροι του οποίου παραμένουν αδιευκρίνιστοι, αφού φαίνεται πως ούτε η ίδια η κυβέρνηση είναι σε θέση να τους γνωρίζει, πόσω μάλλον να τους διαπραγματευτεί, όπως υποστηρίζει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος: Όσο τηρούμε το μνημόνιο κατά γράμμα δεν θα χρειαστεί νέο. Επειδή όμως ήδη δεν τηρούμε το μνη­μόνιο και είμαστε εκτός ακόμη και των αναθεω­ρημένων στόχων, έχουμε, κατά τον πρωθυπουρ­γό, τις εξής δύο επιλογές: αιματηρά μέτρα για όλους ή νέο μνημόνιο. Διότι αυτή ήταν στην ου­σία η έμμεση απειλή που εκτοξεύτηκε.

Όσο για τις ερωτήσεις που... δεν έγιναν, αφο­ρούν κυρίως τα αποτελέσματα του εννεαμήνου της κυβέρνησης, που δείχνουν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής: τις υποσχέσεις, τις καθυ­στερήσεις και τη διγλωσσία σε μια σειρά από δε­σμεύσεις, αλλά πάνω απ' όλα στην εξανέμιση των 4 δισ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν από τις αιματηρές περικοπές των συντάξεων και των μισθών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να... ξαναμαζευτούν.


Τι μας είπε;

Τι μάθαμε όμως από τη συνέντευξη του πρω­θυπουργού;

1. Εάν συνεχιστεί ο εκτροχιασμός των στόχων, οι αγορές θα μας τιμωρήσουν και συνεπώς – ανα­γκαστικά – θα πρέπει να ενταχθούμε σε νέο πρό­γραμμα δανειοδότησης. Κάτι που θα σημαίνει πρακτικά αναδιάρθρωση του χρέους.

2. Σε περίπτωση επιδείνωσης της πραγματικής οικονομίας, την οποία πλέον αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς και η κυβέρνηση, οι πρόωρες εκλογές είναι προ των πυλών, καθώς το Μαξίμου θέλει να «προλάβει» πριν φανερωθεί η έκταση του προβλήματος.

Ήδη το «Π» σάς έχει ενημερώσει ότι το πλά­νο για τις πρόωρες καταρτίστηκε ύστερα από παρότρυνση των στελεχών του ΔΝΤ, όταν συνα­ντήθηκαν με τον Παπακωνσταντίνου στην Ου­άσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου. Το αρχικό πλάνο ήταν για το φθινό­πωρο του 2011. Οι δυσμενείς εξελίξεις στην εγ­χώρια οικονομία, σε συνδυασμό με τις μεγαλύ­τερες αναθεωρήσεις της Eurostat, αλλά και την αυξανόμενη δυσφορία των Ευρωπαίων, έβαλαν στο πλάνο το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη του 2011.

3. Ο Γιώργος Παπανδρέου παίζει πλέον και επί­σημα το χαρτί του ΔΝΤ και συντάσσεται με τη λο­γική του Ταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ρωτήθηκε για αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ντο­μινίκ Στρος-Καν και την τοποθέτησή του ότι, εφό­σον είμαστε καλοί μαθητές, πρέπει να ζητήσου­με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο πιέζει την Ευρωζώνη να συμφωνήσει. Ο πρωθυ­πουργός όμως δεν ανέφερε τη συμπληρωματική δήλωση του Στρος-Καν, ότι δηλαδή «το Ταμείο δεν υποστηρίζει παράταση, αλλά νέα δανειακή συμ­φωνία». Συνεπώς τα παίζει όλα για όλα με την Ε.Ε. και, σε περίπτωση που δεν πετύχει στις πιέσεις, έχει τον... μονόδρομο του ΔΝΤ.

4. Δεν ξεκαθαρίστηκε τι θα γίνει με το ενδεχόμε­νο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, για το οποίο βοά ο ξένος Τύπος. Ο πρωθυπουργός δεν ρωτήθηκε και φυσικά δεν δεσμεύθηκε. Κάτι ακού­στηκε για στάση πληρωμών που ξεκίνησε ήδη η κυβέρνηση, όμως, επειδή οι ερωτήσεις ήταν ου­σιαστικά μακροσκελείς τοποθετήσεις, αυτό έδινε «χώρο» στον πρωθυπουργό να αγνοήσει κάποιες από αυτές. Οι αγορές όμως πήραν το μήνυμα. Το ίδιο και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι...

5. Έρχονται μαζικές απολύσεις στο δημόσιο. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το «Π» έγραψε για δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα για έξοδο 300.000 χιλιάδων υπαλλήλων με διάφορους τρό­πους. Ο πρωθυπουργός τις ονόμασε «εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους». Έχει μεγα­λύτερο εφέ από την «περικοπή των λειτουργικών δαπανών».

6. Έρχονται σκληρά μέτρα το 2011, αλλά γι' αυ­τό φταίνε η Νέα Δημοκρατία και οι αναθεωρήσεις των στοιχείων από τη Eurostat. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του αρμοδίου επιτρόπου ότι τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα, ο πρωθυπουργός είπε πως «ο κύριος Όλι Ρεν μπορεί να λέει ό,τι θέ­λει», για να προσθέσει αμέσως ότι «βέβαια δεν έχω μιλήσει ακόμα μαζί του».

Κράτησε έτσι τις απαραίτητες αποστάσεις, ώστε να μπορεί να αναθεωρήσει... μετά τις εκλο­γές. Όμως, από την άλλη, θέλει να μας πει ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της Κομισιόν και του Μαξίμου;

7. Δεν θα υπάρξει κοινωνική πολιτική μέχρι να βγούμε από το μνημόνιο. Η κυβέρνηση αισι­οδοξεί ότι θα βγει το 2014. Για να επιτευχθεί αυτό όμως πρέπει να «τηρήσουμε όλους τους όρους του μνημονίου» επαναλάμβανε ξανά και ξανά ο Γ. Παπανδρέου.

8. Δεν υπήρχε καμία αναφορά στα μέτρα που θα περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2011. Ίσως η πιο επίκαιρη ερώτηση που δεν έγινε. Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να απο­στείλει ραβασάκι στην Κομισιόν με τις προθέσεις του μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουρ­γός ήξερε. Ήταν άραγε ένα από τα απαγορευμένα θέματα;

9. Η έξοδός μας από την κρίση θα στηριχθεί σε ένα νέο (αδιευκρίνιστο) αναπτυξιακό μοντέλο. Για το γιατί δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα αναπτυξιακός νόμος, έναν χρόνο μετά τις εκλογές, ούτε λόγος.

10. Το έλλειμμα το 2009 φαίνεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, να «κάθεται» στο 15%. Εάν όντως αυτό ισχύει, τότε μιλούμε για μια εξαιρετικά επικίνδυνη επικοινωνιακή τακτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση, η οποία (ακόμη και επι­σήμως, διά μέσου του γ.γ. του ΥΠΟΙΟ) το ανέβα­ζε στο 16%. Οι συνεχείς διαρροές περί του θέμα­τος προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν εξαιρετική νευρικότητα στις αγορές, τις οποίες η κυβέρνηση υποτίθεται προσπαθεί να πείσει για την αξιοπιστία της.

Ακόμα κι αν το έλλειμμα διαμορφωθεί στο 15% και κάτι, δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρέπει να εφαρμοστούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ. Δεν είναι για πανηγυρισμούς το ότι από την αναπροσαρμογή των στοιχείων η επιβάρυνση θα είναι 1 δισ. και όχι 1,5. Διότι σε αυτήν θα προστε­θούν οι αστοχίες από την εφαρμογή του μνημονί­ου το 2010 (μέχρι τώρα περί τα 2,8 δισ.) κι έχει ο θεός!

11. Δεν υπάρχει συναίσθηση ότι τα καρτέλ πα­ραμένουν. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι συ­γκρούστηκε μετωπικά με αυτά. Δήλωσε μάλιστα ότι «ο υπερπληθωρισμός (βρίσκεται ήδη σε επί­πεδα ρεκόρ, κοντά στο 6%) και η υπερανεργία (το προσχέδιο του προϋπολογισμού μιλάει για 600.000 νέους ανέργους στη διετία) θα φέρουν ξανά χρεοκοπία». Δηλαδή ο ίδιος ο Παπανδρέου παραδέχεται ότι η χώρα έχει μπει σε φαύλο κύ­κλο λόγω της πολιτικής που ακολουθείται. Βεβαί­ως δεν ρωτήθηκε για τις περυσινές δηλώσεις του περί «καταστροφικής πολιτικής» την οποία εφαρ­μόζει τώρα.

12. Επικροτεί την ιδέα ανάρτησης των φορολογι­κών δηλώσεων στο διαδίκτυο για κοινή θέα. Με αυτό τον τρόπο το αλληλοκάρφωμα δηλαδή πιστεύει ότι το κράτος θα πατάξει τη φοροδιαφυ­γή. Αποποιείται και αυτή την ευθύνη, η οποία θα βαραίνει τους πολίτες.

13. Ξεκινά άμεσα η πλήρης εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας.


Γαλλογερμανική ωρολογιακή βόμβα

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν ανέ­φερε σχεδόν τίποτε για το πώς θα εξελιχθεί η δανειακή συμφωνία με την τρόικα είναι γιατί ούτε ο ίδιος γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι καθ' όλα αρμόδιοι. Σας υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ δεν είναι σε θέ­ση να διαπραγματευθεί τίποτε από μόνο του, καθώς οι όροι του μνημονίου ορίζουν ξεκάθαρα ότι για τυχόν αλλαγές στη συμ­φωνία πρέπει να υπάρξει συναπόφαση με τους 15 της Ευρωζώνης, οι οποίοι επωμί­ζονται το 75% του δανείου.

Για να μπορέσει το ΔΝΤ να συνάψει δι­μερή συμφωνία με την Ελλάδα (όπως επιθυμεί), πρέπει πρώτα να λήξει η παρού­σα. Γι' αυτό ο Ντομινίκ Στρος-Καν διευκρί­νισε ότι ο Οργανισμός δεν υποστηρίζει παρατάσεις, αλλά μια νέα συμφωνία. Η άτυπη διπλωματική απομόνωση της Ελ­λάδας από τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να συντάσσεται με το ΔΝΤ και να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με το μνημόνιο, εμποδίζει το Μαξίμου από το να γνωρίζει πώς θα κινηθούν η Γαλλία και η Γερμανία στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης. Έχει μόνο εν­δείξεις.

Γι' αυτό υποβαθμίστηκε στη συνέντευξη Τύ­που η στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουρ­γός στη συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε., ενώ οι... «κόκκινες γραμμές» που ανέφερε ξώφαλτσα θεωρούνται προεκλογικής κατανάλωσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας θα επιμείνει στην πρόταση που κατέθεσε στο Eurogroup για μό­νιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη (σε περίπτωση που οι Βρετανοί διατηρήσουν το βέτο). Μόνο που ο μηχανισμός αυτός δεν αφορά τη μονι­μοποίηση του Ταμείου Στήριξης, αλλά τη δυνα­τότητα ελεγχόμενης χρεοκοπίας!


Λάθος ερμηνεία

Προκειμένου το Βερολίνο να περάσει τη συ­γκεκριμένη πρόταση, είναι διατεθειμένο να κά­νει πίσω στην εμμονή του για αυτόματη εφαρ­μογή ποινών για χώρες με υπερβολικό έλλειμ­μα και χρέος. Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει την ελληνική θέση, η οποία, με την αναθεώρηση των στοιχείων, θα είναι αντιμέτωπη με χρέος πάνω από το 127% του ΑΕΠ από το... 2009.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο «Π» ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν σκοπό να επιμείνουν στο θέμα της ελεγχόμενης πτώ­χευσης. Ακόμα και εάν συναντήσουν αντι­δράσεις σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, σκο­πεύουν να επαναφέρουν την πρόταση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, «όταν τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν».

Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομά­δα σύσσωμα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας μετέδωσαν δηλώσεις αξιωματούχου του ΔΝΤ ότι «η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα δεν είναι συμφέρου­σα». Μόνο που η ατάκα αυτή απομονώθηκε από μακροσκελή απάντηση του παράγοντα, ο οποίος, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν στελέχη του οργανισμού, «εξέφρασε προ­σωπικές θεωρητικές απόψεις για δημοσι­εύματα που αναφέρονταν σε συγκεκριμένο τρόπο αναδιάρθρωσης του χρέους». Διότι, προφανώς, τρόποι υπάρχουν πολλοί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου