Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Προληπτική λογοκρισία αντί πολιτικής και απαντήσεων




Παραθέτω από κείμενο του ιστολογίου Τειρεσίας την παρακάτω παρατήρηση:

«Γιατί ξαφνικά πανικοβλήθηκαν και τρέχουν τραπεζίτες και πολιτικοί να κάνουν δηλώσεις για δήθεν συνωμοσία σε βάρος της χώρας επιστρατεύοντας μάλιστα και την ελληνική δικαιοσύνη για να τρομοκρατήσουν;

Όλα αυτά βέβαια μόνο στο κράτος της ψωροκώσταινας, γιατί, αν υπάρχουν στοιχεία ότι όλα αυτά είναι κακόβουλο σενάριο που... ποιος ξέρει τι σχέδιο να υπηρετεί... ας πάει η ελληνική δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη στα επίσημα δημοσιεύματα των έγκυρων δικτύων του εξωτερικού που επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο».


Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας λοιπόν έγινε κι αυτό: Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πτώχευση της Ελλάδας και επαναφορά στη δραχμή. Όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας:

«Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Πιέρος, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση, θα διερευνήσει το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Μεταξύ άλλων αναμένεται να καλέσει συντάκτες δημοσιευμάτων ώστε να εξακριβωθεί από πού προκύπτουν τα στοιχεία που παρατίθενται».

Για την ίδια υπόθεση έχει ήδη κατατεθεί μήνυση στη Θεσσαλονίκη ο επίτιμος εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Αργύρης Τσίχλας, η οποία θα διαβιβαστεί στην Αθήνα για να προστεθεί στη δικογραφία. Τι λέει η μήνυση αυτή; Παραθέτω απόσπασμά της από την ίδια εφημερίδα:

«Όσοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας υφέρπουσας φημολογίας που προδήλως εξυπηρετεί κερδοσκοπικά παιχνίδια, σύμφωνα με την οποία η χώρα οδεύει σε πτώχευση, αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, έξοδο από την ευρωζώνη και επαναφορά της δραχμής».

Το γελοίο της υπόθεσης πάντως σε όλη αυτή την υπόθεση της «φημολογίας» είναι ότι πολλά ΜΜΕ – μέσω σχολιογράφων και αρθρογράφων κυρίως – κατακεραυνώνουν όποιον τολμήσει να μιλήσει, με οποιονδήποτε τρόπο, για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας σε οποιαδήποτε μορφή της. Ξεχνούν όμως να ρίξουν μια ματιά στα ίδια τα ρεπορτάζ των εφημερίδων τους, τα οποία εδώ και καιρό – απλώς κάνοντας τη δουλειά τους – μεταφέρουν την εικόνα που έχει... όλος ο πλανήτης.

Επιτίθενται μάλιστα κατά των Αγγλοσαξόνων, ώστε να συνδυάσουν τις χώρες προέλευσης των αναλυτών που βλέπουν τη χρεοκοπία με τους κερδοσκόπους που έχουν ποντάρει σ' αυτήν.

Κανείς όμως δεν μας λέει αν υπάρχουν άλλοι ειδικοί, άλλα think tank, αγγλοσαξονικά ή μη, που να λένε το... αντίθετο!

Κανείς δεν μας λέει γιατί όλοι οι κερδοσκόποι του πλανήτη έχουν ποντάρει στο ότι θα χρεοκοπήσει μια οικονομία που δεν αντιπροσωπεύει τίποτε σημαντικό ούτε στην Ευρώπη ούτε, πολύ περισσότερο, στον πλανήτη. Επομένως η χρεοκοπία της, αν μάλιστα είναι ελεγχόμενη, δεν πρόκειται να συμπαρασύρει κανέναν στην άβυσσο, παρ' όσες ανοησίες λέγονται στο πλαίσιο της πίεσης ώστε να είμαστε καλά παιδιά και να αποδεχτούμε όσα ετοιμάζουν για μας. 


Κανείς δεν μας λέει γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη προϋπολογίσει τη χασούρα τους στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπολογίζοντας μάλιστα το σύνολο της χασούρας σε περίπτωση που οι αναδιαρθρώσεις επεκταθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προβλήματα στην εξυπηρέτηση τους χρέους τους.

Κανείς δεν μας λέει για ποιον λόγο το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε, με ψήφους 94-0 μάλιστα, ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να συναινούν στον δανεισμό – μέσω του ΔΝΤ, στο οποίο έχουν δικαίωμα βέτο – χωρών, των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ και/ή βρίσκονται σε προφανή αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Δηλαδή χωρών όπως η δική μας.

Κανείς δεν μας λέει τι θα σήμαινε η εφαρμογή αυτής της απόφασης για τη χώρα μας: δηλαδή... χρεοκοπία.

Κανείς δεν μας λέει για ποιον λόγο η Γερμανία παλεύει λυσσωδώς ώστε να επιτύχει την αναθεώρηση ή και παράκαμψη των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να μπορούν χώρες του ευρώ να προβαίνουν σε ελεγχόμενη χρεοκοπία και να βγαίνουν από την Ευρωζώνη.

Κανείς δεν μας λέει γιατί το ΔΝΤ ενισχύει αυτήν την πρόθεση της Γερμανίας για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών παρεμβαίνοντας μάλιστα με επιστολή του στο Eurogroup και βάζοντας, κατά πρωτοφανή στην Ιστορία τρόπο, «πόδι» στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Ας δώσουν και οι σχολιογράφοι και η κυβέρνηση της χώρας απαντήσεις πειστικές στα παραπάνω ερωτήματα – και στα τόσα άλλα που καθημερινά αναφύονται – διότι τον μεγαλύτερο πανικό θα προκαλέσει η προληπτική λογοκρισία και όχι τα ρεπορτάζ, οι αναλύσεις και η όποια φημολογία. Ήδη άπαντες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει πολλά να κρύψει. Αλλιώς δεν θα είχε καμιά ανάγκη από προκαταρκτικές εξετάσεις σε ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτική και καθαρές απαντήσεις...


1 σχόλιο: