Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Σιγά το... ασφαλιστικό!
Από το Διαδίχτυ, απ' όπου και το σκίτσο του Τολιάδη

Όσα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα και πολύ περισσότερο όσα επιδιώκει να διαμορφώσει ως δήθεν ασφαλιστικό σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ούτε να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Ο λόγος – πέρα από το ανεδαφικό του πράγματος – είναι απλός: Δεν υπάρχουν λεφτά.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε να λύσει δήθεν το ασφαλιστικό ξεκινώντας από το μικρότερο πρόβλημα, που είναι οι συντάξεις. Το ασφαλιστικό (σύνταξη, υγεία, πρόνοια) μπάζει από τον κλάδο υγείας και από τον άθλιο υπολογισμό (ψέματα) στην πρόνοια. Όλες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι η μαύρη τρύπα και το μαύρο χρήμα ρέει στην υγεία. Τους έσκασε λοιπόν η φούσκα και προσπαθούν με λύσεις του παρελθόντος, με θεωρίες του Πλάτωνα Τήνιου και του Κώστα Σημίτη (1988-1994) να αντιμετωπίσουν την φούσκα.


Η δε τρόικα ενδιαφέρεται για τα επόμενα τρία χρόνια να πάρουν τα λεφτά τους και όχι για το τι θα γίνει μετά το 2015 ή το 2018.

Η φούσκα για το δήθεν κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα έσκασε και αυτή αποκαλύπτοντας τα επί δεκαετίες ψεύδη του πολιτικού συστήματος. Τα ψέματα στα οποία στηρίχτηκε το πολιτικό σύστημα είναι πολλά, πρακτικά και θεωρητικά. Υπολογίστε ότι, παρά την εισφοροδιαφυγή, τα Ασφαλιστικά Ταμεία είχαν πλεονάσματα.

Όμως οι συνεχείς χαριστικές διατάξεις σε πρόνοια και συντάξεις, κυρίως όμως το μαύρο χρήμα, οι υπερτιμολογήσεις και η ανοικτή κλοπή στον κλάδο Υγείας συνέβαλαν στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

● Το κοινωνικό κράτος (υγεία, συνταξιοδοτικό και πρόνοια) κοστίζει τα τελευταία χρόνια περί τα 42 δισ. ευρώ τον χρόνο.

● Τα Ταμεία εισπράττουν 19 δισ. ευρώ. Αν η εισφοροδιαφυγή (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) είναι 30%, αυτό σημαίνει ακόμα 6 δισ., σύνολο 25 δισ. ευρώ. Πέστε ότι μπορούμε να εισπράξουμε 30 δισ. ευρώ. Έως τα 42 δισ., μας λείπουν 12 δισ. ευρώ έλλειμμα κάθε χρόνο.

Οι θεωρίες περί τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού ήταν το μεγάλο ψέμα. Διότι η χρηματοδότηση είναι μία: αυτή του φορολογούμενου - εργαζόμενου πολίτη.

Ο πολίτης πληρώνει τέσσερις φορές το ίδιο πράγμα και δεν το έχει: Πληρώνει ως ασφαλισμένος (εργαζόμενος ή εργοδότης), πληρώνει ως φορολογούμενος (αφού ο προϋπολογισμός στηρίζει τα Ταμεία και την πρόνοια), έχει ιδία συμμετοχή (σε φάρμακα ή νοσήλια) και πληρώνει φακελάκι ή εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Τις συντάξεις, αν και είναι ευκολότερο να υπολογιστούν επειδή είναι μηνιαίο κόστος για την κυβέρνηση (προϋπολογισμό), προσπαθούν να τις πειράξουν για να μειώσουν τις μηνιαίες πληρωμές. Η Τρόικα (ΔΝΤ κ.ά.) ενδιαφέρονται για τα επόμενα τρία χρόνια να μειωθεί το έλλειμμα για να πάρουν τα λεφτά τους. Χέστηκαν για τις συντάξεις μετά το 2015 ή το 2018 ή το 2050.

Όμως η έλλειψη χρημάτων και η σήψη του συστήματος έφερε στο προσκήνιο και τον κλάδο Υγείας, όπου επικρατούν συνθήκες ανοικτής κλοπής. Οι υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα, στα ιατρικά υλικά και προμήθειες και στις ίδιες τις ιατρικές πράξεις οδήγησαν το ασταθές σύστημα σε χρεοκοπία.

Όλα όσα υποτίθεται πως ρυθμίζει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον κλάδο υγείας (περικοπές δαπανών, ρύθμιση τιμής φαρμάκων, κλέφτες φαρμακοποιοί ή γιατροί, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.λπ. κ.λπ.) είναι παραμύθια. Πρόκειται για προγράμματα που για να στηθούν θα στοιχίζουν εκατομμύρια στο κράτος, χωρίς να υπάρξει η ανάλογη ωφέλεια.

Τούτη την ώρα συνεχίζονται τα ψεύδη (ηθελημένα ή αθέλητα), τα οποία στο τέλος του έτους θα αποκαλυφθούν. Το αποτέλεσμα θα είναι να κοπούν φάρμακα και υπηρεσίες αν δεν έχεις να πληρώσεις.

ΥΓ.: Ποιες είναι οι θεωρίες του Πλ. Τήνιου και του Κ. Σημίτη: Πρόκειται για την περίφημη σύνταξη τριών πυλώνων, μια θεωρία την οποία υπερασπίστηκε ως σύμβουλος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Μητσοτάκη, ξανά ΠΑΣΟΚ (και Ν.Δ. μετά το 2004;) ο Πλάτωνας Τήνιος και για την οποία έχει αρθρογραφήσει το 1992-94 ο Κ. Σημίτης.

Υπάρχει η βασική (προνοιακή σύνταξη), η σύνταξη βάσει των ετών που εργάστηκες και η σύνταξη βάσει επικουρικών ταμείων ή η προσφυγή σε ιδιωτικούς φορείς. Αυτό που δεν έγινε αποδεκτό το 2001 ήρθε τώρα ως πρόταση Λοβέρδου και υποτίθεται ως πρόταση του ΔΝΤ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου