Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Αναδιάρθρωση χρέους και έξοδο από το ευρώ προβλέπουν διάσημοι οικονομολόγοι


 
Από την kathimerini.gr (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκαν οι γνωστοί οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπίνι, Αμάρτια Σεν και Πολ Κρούγκμαν κατά τη διάρκεια ομιλιών τους τις τελευταίες μέρες στην Ελβετία, όπως περιγράφονται από τον ελβετικό Τύπο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Tribune de Geneve» ύστερα από ομιλία του στη Γενεύη, ο Νουριέλ Ρουμπίνι υποστήριξε ότι οι επιθέσεις που δέχεται η ευρωζώνη αποτελούν το δεύτερο στάδιο της κρίσης, που ξεκίνησε από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Για την Ελλάδα πιστεύει ότι θα προβεί τελικά σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ δεν αποκλείει έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Κατά τον κ. Ρουμπίνι, στην ευρωζώνη, περισσότερο από τον πληθωρισμό, η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από τον αποπληθωρισμό: κρίση, στη συνέχεια ελαφρά ανάκαμψη, που ακολουθείται από μία νέα ύφεση, που οφείλεται στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται για τη μείωση του ελλείμματος.

«Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της αναγκάζοντας τους πιστωτές της να συναινέσουν σε μεγάλες απώλειες.

Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδος μεταθέτει απλώς το πρόβλημα. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα από τους φόρους. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το ευρώ να διολισθήσει έως την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, για να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Στην ομιλία του Νουριέλ Ρουμπίνι αναφέρεται και η εφημερίδα «Le Τemps» που σημειώνει ότι ο γνωστός οικονομολόγος αμφιβάλλει για τη δυνατότητα των χωρών, όπως η Ελλάδα, να υλοποιήσουν σχέδια λιτότητας τόσο αυστηρά.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών προς τους πιστωτές της, τύπου Αργεντινής, αλλά να προτείνει στους δανειστές της να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με άλλους που λήγουν αργότερα, όπως έκανε η Ουκρανία και το Πακιστάν.

Για την ομιλία που πραγματοποίησε προχθές στη Λωζάννη ο νομπελίστας οικονομολόγος Αμάρτια Σεν γράφει η εφημερίδα «Le Temps». Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Αθήνας είναι οι κυριότεροι ένοχοι της ελληνικής κρίσης, όμως οι αγορές την ενίσχυσαν στοιχηματίζοντας στη χρεοκοπία της. Σύμφωνα με τον Αμάρτια Σεν:


«Ο πανικός που ακολούθησε κατέστησε πολύ δύσκολη την πρόσβαση στα κεφάλαια και αύξησε το κόστος δανεισμού. Και αντί ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, να φανούν αλληλέγγυες, άρχισαν να δίνουν μαθήματα. Κι έτσι χρειάστηκε να επιβληθεί στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα λιτότητας πολύ πιο αυστηρό από αυτό που θα ίσχυε, εάν είχε ληφθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στην ύφεση».

Η εφημερίδα «Le Temps» δημοσιεύει άρθρο για την ομιλία που πραγματοποίησε χθες στο Ιντερλάκεν ο Πολ Κρούγκμαν, κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών 2008, προσκεκλημένος του Ελβετικού Οικονομικού Φόρουμ.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο Αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, αφού είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς το πρόγραμμα λιτότητας, που επέβαλε το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει: 


«Το ελληνικό χρέος, παρά τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2015 και θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ. Ακόμα και αν η Αθήνα αποκήρυττε το χρέος της, όπως έκανε η Αργεντινή το 2001, τα προβλήματα θα παρέμεναν στο ακέραιο εφόσον οι δημόσιες δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα και οι μεγάλες ανάγκες προσαρμογής θα εξακολουθούσαν να υφίστανται».

Η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με ανεύθυνο τρόπο και εξαπατούσε για μία δεκαετία, αλλά τα προβλήματά της οφείλονται και στο προβληματικό οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης, πρόσθεσε. Η Ελλάδα θεωρούνταν για χρόνια ως ενταγμένο μέρος ενός συνόλου και μπορούσε να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, όπως και η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Όμως, ούτε η Μαδρίτη ούτε το Δουβλίνο «εκτροχιάστηκαν», όπως η Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά

«Πάντως, η κρίση της υπερχρέωσης βρίσκεται ενώπιόν μας. Και εάν δεν καταρρεύσει το ευρώ – ίσως με την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα – η λύση θα ήταν η ενοποίηση των δημοσιονομικών και φορολογικών πολιτικών της ευρωζώνης. Η αγορά εργασίας θα πρέπει να εξελιχθεί προς μία μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να λειτουργεί όπως η αμερικανική κεντρική τράπεζα αγοράζοντας τίτλους, που κανείς δεν επιθυμεί», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου