Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Βαλς με τους λύκους της Βιέννης(Σημείωση από το Ανεμογκάστρι: Το κείμενο αυτό αναδημοσιεύεται ώστε να αποτελέσει ερέθισμα στην κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που έχει παραγγείλει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τα δημοσιεύματα που ενσπείρουν φήμες περί χρεοκοπίας κ.λπ. Είναι προφανές ότι τόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν όσο και ο διευθυντής του Ινστιτούτου για θέματα Ευρώπης κ. Τζέφρι Άντερσον πρέπει κατεπειγόντως να εξεταστούν. Για το ζήτημα των Ευρωπαίων τραπεζιτών δεν θα ήταν ακόμη ώριμο να πάρει κάποιος θέση...

Οι παρεμβάσεις τους είναι τουλάχιστον ύποπτες επί διασπορά ανησυχίας περί του ενδεχομένου της πτώχευσης. Ιδιαιτέρως ο κ. Άντερσον αποτολμά να δικαιολογήσει (!) τις ανησυχίες όσων επενδυτών θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη. Οποίον θράσος: να συγκαλύπτει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια! Προφανώς τοιούτοι συνωμότες επ' ουδενί θα πρέπει να αφεθούν ανεξέλεγκτοι να δηλητηριάζουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβερνήσεως. Αποτελεί δε ερώτημα το αν θα πρέπει να εγκληθούν...)


Από Το Βήμα, Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Βιέννη. Αποστολή Δήμητρα Κρουστάλλη

Στους διαδρόμους του χειμερινού αυτοκρατορικού ανακτόρου Χόφμπουργκ, το οποίο φιλοξενούσε το συνέδριο των τραπεζιτών στη Βιέννη, κάθε συζήτηση και κάθε συνέντευξη έμοιαζε να καταλήγει αναπόφευκτα στην Ελλάδα. Η ανησυχία για τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας μας ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα του κτιρίου με την επιβλητική πολυτέλεια.

Το αυτοκρατορικό περιβάλλον – μάρμαρα στους τοίχους και στις σκάλες, περίτεχνα γύψινα στις οροφές, θόλοι με τοιχογραφίες, χρυσά διακοσμητικά και αστραφτεροί πολυέλαιοι – έδειχνε να ταιριάζει γάντι στους μεγαλοτραπεζίτες του κόσμου. Η ελληνική αντιπροσωπεία όμως δεν ήταν καθόλου άνετη, μολονότι δύο τράπεζες, η Εθνική και η Αlpha Βank, ήταν χορηγοί του συνεδρίου.

Οι Έλληνες ομιλητές δέχτηκαν βροχή δύσκολων ερωτήσεων στο συνέδριο των τραπεζιτών οι οποίες στριφογύριζαν γύρω από δύο θέματα: το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.

Αυτό το ακροατήριο έπρεπε να πείσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του, στο δείπνο την Παρασκευή το βράδυ, η οποία έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου. Αυτό που κρυβόταν κάτω από τις επίσημες εκδηλώσεις στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση εκδηλώθηκε αυθόρμητα στη διάρκεια των ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Έχοντας την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τι θα συμβουλεύατε τον έλληνα πρωθυπουργό;» ρωτήθηκε από το «Βήμα» ο κ. Όρμπαν.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίο θα τολμούσα να δώσω τη συμβουλή μου» απάντησε εκείνος. Αλλά συνέχισε: «Η άποψή μου, γενικώς, είναι ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να περιμένουν για εβδομάδες προτού δράσουν. Οι αγορές πιέζουν κάθε μέρα, κάθε ώρα. Σε αυτό το σημείο time is life. Αν είσαι αργός, δεν μπορείς να επιβιώσεις. Εγώ, όπως έκανα και στη χώρα μου μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, θα έπαιρνα αμέσως αποφασιστικά και ριζοσπαστικά μέτρα» είπε.

Την ώρα που πρόφερε αυτές τις λέξεις από πίσω τραπέζια ακούγονταν διάφορα σχόλια. «Έτσι είναι», «πολύ σωστά», «οι αγορές παραμονεύουν», «να κλείσουν στη φυλακή αυτούς που διαδηλώνουν κατά των μέτρων».

Ακόμη και ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ και διοργανωτής του συνεδρίου κ. Τζόζεφ Άκερμαν ένιωσε την ανάγκη να σχολιάσει ότι «ορισμένες φορές είναι καλύτερο να πάρεις μέτρα αμέσως παρά να πάρεις τα σωστά μέτρα αργότερα».

Ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ θεωρεί τον κ. Παπανδρέου πολύ θαρραλέο πολιτικό που κινεί τη χώρα του προς τη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους πολλά ελληνικά ομόλογα και κάθε συμφέρον να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για θέματα Ευρώπης κ. Τζέφρι Άντερσον, ο οποίος παρουσίασε μια ανάλυση επικεντρωμένη στο ελληνικό πρόβλημα, ήταν πιο αποκαλυπτικός. Το βασικό ερώτημα της έρευνας ήταν «γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει;».

«Όταν μια χώρα έχει μεγάλα ελλείμματα και δανείζεται ακριβά, τότε οι επενδυτές ανησυχούν. Θεωρούν ότι η οικονομία δεν είναι βιώσιμη και κινούνται αναλόγως» επισημαίνει ο κ. Άντερσον.

Κατά την άποψή του αυτό που θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει το σωστό σήμα στις αγορές είναι να προσπαθήσει σκληρά και να υπερβεί τις προσδοκίες του ΔΝΤ. Να μειώσει π.χ. το έλλειμμα στο 6% αντί για 8% που είναι ο προσδοκώμενος στόχος.

Επίσης ο κ. Γουίλιαμ Ρoντς, αντιπρόεδρος της Citigroup, επισήμανε στην έναρξη του συνεδρίου ότι «η κρίση στην Ελλάδα είναι μια προειδοποίηση και καλύτερα να μην είναι το ξεκίνημα σε ένα νέο βιβλίο κρίσεων. Θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τα χρέη μας. Αν δεν ακούσουμε το ξυπνητήρι, τότε με τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές θα υπάρξει παγκόσμια οικονομική αστάθεια».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου