Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Καταδίκη του εμπρησμού του Εναλλακτικού Βιβλιοπωλείου




Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα εμπρησμού του Εναλλακτικού βιβλιοπωλείου που έγινε τα χαράματα στις 1/6.

Η ενέργεια αυτή που είναι η τελευταία από μια σειρά ανάλογων ενεργειών που έχουν κατά καιρούς γίνει σε βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους (π.χ. πρόσφατα απόπειρα εμπρησμού του βιβλιοπωλείου Ιανός) είναι καταδικαστέες από τους εργαζόμενους στο χώρο του βιβλίου. Είναι καταδικαστέες από κάθε προοδευτικό άνθρωπο, από κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Η πρακτική του καψίματος βιβλίων και του σπασίματος ή της πυρπόλησης βιβλιοπωλείων είναι μια πρακτική που ιστορικά έχει συνδεθεί με τη δράση των φασιστικών συμμοριών. Και δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Υπάρχει άραγε άλλος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να αποδοθεί σε όσους αντιμετωπίζουν τις ιδέες με τις οποίες διαφωνούν, με σπασίματα και πυρπολήσεις;

Καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου και όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να απομονώσει τους φορείς τους.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής δεν αγωνίζεται μόνο για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αγωνίζεται ταυτόχρονα για να πάψει το βιβλίο να είναι εμπόρευμα και να γίνει ένα πνευματικό αγαθό προσεγγίσιμο από όλη την κοινωνία, προσεγγίσιμο και από την σκοπιά της απόκτησης και της ανάγνωσής του, αλλά και από τη σκοπιά της παραγωγής και της κυκλοφορίας του.

Η προοπτική αυτού του αγώνα βρίσκεται στη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας της ισότητας, της αφθονίας, μιας κοινωνίας χωρίς καταναγκασμούς, χωρίς σκοταδισμό και αμάθεια.

Αυτές οι πρακτικές είναι ενάντια στον αγώνα μας. Γι' αυτό και τις καταδικάζουμε αποφασιστικά απ' όπου και αν προέρχονται». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου